La situació d'inestabilitat política a Catalunya ha generat el 2017 una pèrdua de 319 milions d'euros d'activitat turística a Espanya, i ha reduït 0,3 punts percentuals del creixement del sector turístic previst per al conjunt de l'any del 4,7% al 4,4%, segons l'Alianza para la Excelencia Turística, Exceltur.

L'impacte que finalment hi ha hagut és molt inferior a les xifres que augurava Exceltur a mitjan mes d'octubre passat i que oscil·laven entre els 1.197 milions d'euros menys en el cas de caure el 20% l'activitat -al·ludits aquest dimecres per l'OMT-, i que en un escenari més negatiu podrien haver arribat fins als 1.796 milions, en el cas que la caiguda hagués estat del 30%.

Aquest lobby turístic, que agrupa una trentena d'empreses del sector, va assegurar que això podria tenir un efecte molt negatiu en els primers mesos de l'any 2018 sobre ocupació i sobre altres sectors afectats per l'arrossegament de la principal activitat econòmica de Catalunya, primera destinació dels turistes estrangers que arriba a Espanya.

El vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, va assegurar que l'impacte del procés independentista havia provocat una caiguda del 9,6% de mitjana en els ingressos turístics, concentrada a Barcelona a l'octubre i novembre, segons l'INE, i un descens del 15% al desembre, la qual cosa ha provocat una pèrdua de 319 milions d'euros d'activitat turística el 2017.

Exceltur estima que, atès el rellevant pes del turisme català en el conjunt del sector turístic espanyol, sense l'impacte negatiu experimentat en l'últim trimestre de l'any després de l'1-O el turisme espanyol hauria crescut el 4,7%.

Trasllat a la capital

Paral·lelament, Bansabadell Vida, asseguradora de Banc Sabadell, i VidaCaixa Mediación, del grup CaixaBank, van formalitzar el seu trasllat de les seus socials de Catalunya a Madrid.