El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que investiga els fets relacionats amb el procés sobiranista, ha citat a declarar l'1 de febrer el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, i entre el 30 i el 31 de gener els exconsellers del Govern que van dimitir Jordi Jané, Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget, tots ells en qualitat de testimonis.

En una providència amb data del 9 de gener del 2018, el magistrat també ha citat l'exdirector general de la policia catalana Albert Batlle.

Els primers a atestar seran Jané, Munté, exconsellera de Presidència de la Generalitat, i Ruiz, que ho faran el 30 de gener.

L'endemà ho faran Jordi Baiget i Batlle, i l'1 de febrer conclourà la ronda de declaracions el coronel de l'Institut Armat, que va assumir la coordinació dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil amb l'objectiu de mantenir l'ordre públic en les actuacions relacionades amb l'organització de l'1-O.

Els quatre exconsellers, tots membres del PDeCAT, i l'exdirector general dels Mossos van dimitir el mes de juliol passat després de la remodelació que va emprendre Carles Puigdemont en el seu Govern per refermar el compromís de l'Executiu català amb la celebració del referèndum.

D'altra banda, el jutge Llarena també acorda demanar al Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que investiga els fets relacionats amb els preparatius del referèndum il·legal de l'1 d'octubre, la còpia de l'agenda confiscada al domicili de Josep Maria Jové, número dos de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, que és a presó incondicional, investigat pels fets relacionats amb el procés independentista. En l'anomenada «agenda del procés», Jové va recollir entre el febrer del 2015 fins al novembre del 2016 nombroses indicacions manuscrites sobre converses entre els membres del Govern destituït i la seva estratègia a seguir en el procés de desconnexió.

Una altra de les diligències que el jutge del Suprem demana són els testimoniatges del contingut de dues trucades telefòniques.