Francisco Pons, expresident de l'Associació Valenciana d'Empresaris durant vuit anys i propietari de l'imperi Importaco, negoci capdavanter de fruita seca a Espanya i interproveïdor de Mercadona, va morir divendres després per una llarga malaltia.

Francisco Pons (1942-2018) va ser un home fet a si mateix. Pèrit i professor mercantil, portava els comptes d'una cooperativa d'habitatges populars. Va ser impulsors de Consum, primer (1975), i de Caixa Popular, després (1978), de la qual seria el primer president.

Pons també tenia el seu negoci familiar: Importaco, fundat pel seu avi. Francisco i el seu germà es van encarregar de l'empresa de fruita seca, i van convertir la firma en líder nacional, impulsada per la distribució en exclusiva per a Mercadona des del 2004. El 2015, Importaco tenia una plantilla d'un miler d'empleats i facturava més de 340 milions, amb una producció de 400 milions d'unitats. L'empresari va ocupar la presidència d'Importaco des del 1990 fins a la seva mort. El nebot, Juan Antonio Pons, fins ara vicepresident i director general, serà el successor després de la ratificació pel Consell d'Administració.

Durant la seva llarga trajectòria professional també va ocupar durant uns mesos la vicepresidència de Bankia, en substitució de José Luis Olives, que va dimitir el novembre del 2011 per la intervenció del Banc de València, i va formar part dels consells d'administració d'Iberdrola i Telefónica.