L'independentisme tornarà a controlar la mesa del Parlament en la XII legislatura, que va començar a caminar ahir amb la constitució de la cambra i amb l'elecció de Roger Torrent (ERC) com a president de la institució.

La mesa queda composta per quatre independentistes: Torrent; el vicepresident primer, Josep Costa (JuntsxCat); el secretari primer, Eugeni Campdepadrós (JuntsxCat), i la secretària quarta, la igualadina Alba Vergés (ERC), mentre que n'hi haurà tres de no independentistes: el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra (Cs); el secretari segon, David Pérez (PSC), i el tercer, Joan García (Cs). La mesa és l'òrgan director del Parlament i el seu control dóna molt poder perquè ordena els debats de la legislatura.

Torrent va estrenar-se amb un discurs compatibilitzant la crítica a l'article 155 i a l'Estat per la situació dels vuit encausats sobiranistes, amb apel·lacions a l'«enteniment, el diàleg i la convivència» de tots els grups. Va defensar que a la cambra ha de parlar-se «de tot» sense defugir cap debat, però no va emprar termes com «presos polítics», «exili» i «República».

El discurs va suscitar reaccions no previstes: a la CUP l'ha molestat que no al·ludís al referèndum de l'1-O ni a la declaració de la República, mentre, al contrari, el PP es va felicitar pel «to conciliador» de part de les seves paraules.

El punt conflictiu que presentava el ple era si els independentistes demanarien que els seus vuit diputats encausats -tres a la presó i cinc a Bèlgica- deleguessin el vot en diputats dels seus grups que sí que eren a l'hemicicle. Mariano Rajoy havia advertit que impugnaria davant el Tribunal Constitucional si es demanava el vot delegat per als qui són a Bèlgica, i que estudiaria si fer-ho si es demanava per als tres que són a la presó. JuntsxCat i ERC va sol·licitar la delegació del vot per als qui són a la presó, no per als qui són a Bèlgica, la qual cosa va evitar iniciar la legislatura amb una primera confrontació directa amb el Govern central.

Després de saber-se la decisió de JuntsxCat i ERC, fonts de la Moncloa van explicar que el Govern central no preveu recórrer la delegació de vot dels tres empresonats; es confimava així que la legislatura a Catalunya no comença amb un nou conflicte.

La decisió de no demanar la delegació del vot per als cinc encausats de Bèlgica va suposar triar la mesa sense el vot de Carles Puigdemont. La primera missió de Torrent és obrir una ronda de contactes amb els grups i després proposar un candidat a president de la Generalitat, i té 10 dies hàbils per fer-ho, per la qual cosa el ple d'investidura no pot anar més enllà del 31 de gener.

El diputat d'ERC Ernest Maragall va ser l'encarregat d'obrir el primer ple per ser el diputat de més edat i perquè Torrent encara no havia estat elegit, i va fer un discurs crític amb l'Estat acusant-lo de voler «castigar i humiliar» Catalunya. Les seves paraules van ser aplaudides per l'independentisme però criticades per Cs i PSC; Inés Arrimadas el va acusar d'aprofitar el seu càrrec circumstancial per fer «un míting d'ERC»; i Eva Granados (PSC) va qualificar de «sectari» el seu discurs.