Els tres jutges d'un tribunal d'apel·lacions de Brasil van votar ahir de forma unànime a favor de mantenir la condemna contra l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva i van ampliar la pena de presó a més de dotze anys, el que indirectament suposa un cop per a les aspiracions de l'antic mandatari de tornar al Palau de Planalto.

Els tres magistrats havien de pronunciar-se sobre la condemna dictada el 13 de juliol del 2017 pel jutge federal Sergio Moro, en les seves mans recau la macrocausa de Petrobras, que investiga una xarxa de cobrament de suborns a canvi de sucosos contractes.

Els magistrats Pedro Gebran, Leandro Paulsen i Victor Laus finalment es van mostrar a favor de mantenir les acusacions contra Lula, i fins i tot van acordar ampliar la pena de presó fins als dotze anys i un mes -respecte als nou anys i mig dictats inicialment.

Lula havia estat condemnat per blanqueig de capitals i corrupció passiva en considerar provat que el líder esquerrà va rebre un tríplex de luxe a Sao Paulo com a pagament de la constructora brasilera OAS als seus favors polítics. Lula sempre ha negat que fos un suborn i va esgrimir que va ser una inversió familiar.

Abans de la resolució, l'expresident va dir a Twitter que estava «extremadament tranquil» ja que manté que no ha comès «cap delicte». Per a Lula, «l'únic que pot passar és que diguin que [el jutge Sergio] Moro es va equivocar» en la seva decisió.