El Govern espanyol va anunciar divendres l'expulsió de l'ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, després de declarar-lo persona non grata, en resposta al mateix moviment que Veneçuela va efectuar dijous contra l'ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva Fernández.

Segons va informar el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa després del Consell de Ministres, l'executiu lamenta la decisió de Caracas i, davant d'una mesura «d'aquest calat», actua en «estricta aplicació del principi de reciprocitat».

El Govern adopta aquesta mesura després d'analitzar un informe del ministre Afers Estrangers, Alfonso Dastis, en una resposta que per al Govern més de recíproca resulta «proporcional».

Méndez de Vigo va explicar que la reciprocitat implica donar el mateix tractament donat a Silva, de manera que aquest moviment suposa l'expulsió en un termini de 72 hores del representant veneçolà a Espanya. Tot i que, com ha recordat el ministre portaveu, Isea es troba fora d'Espanya després de ser cridat a consultes pel seu Govern dimecres, com a represàlia per l'últim paquet de sancions adoptat per la UE.

I carrega contra les repetides declaracions «fora de to» del president veneçolà, Nicolás Maduro, contra el president del Govern, Mariano Rajoy. Segons la seva opinió són «inacceptables» i no faran «desistir en la voluntat» de l'executiu que es compleixin els drets humans al país sud-americà.

El ministre portaveu reitera, però, la voluntat de mantenir una relació amb Caracas basades en «el respecte, l'amistat i la cooperació», encara que entén que les accions del Govern de Maduro «fan difícil que es verifiqui aquest desig».

Malgrat això, Méndez de Vigo ha reafirmat que l'executiu buscarà que els veneçolans visquin en llibertat, democràcia i prosperitat des del marc de la UE i les relacions bilaterals.

El canceller veneçolà, Jorge Arreaza, va difondre dijous un comunicat en el qual declarava l'ambaixador persona non grata i acusava el Govern espanyol de «contínues agressions» i d'«ingerència». Veneçuela retreu especialment a Madrid haver liderat la iniciativa europea d'imposar sancions contra set alts càrrecs del règim, entre ells el número dos, Diosdado Cabello.

El mateix Arreaza va criticar divendres la «victimització hipòcrita» del Govern d'Espanya, a qui ha acusat de liderar «una xarxa d'atacs i sancions» contra el país caribeny. Arreaza ha defensat en el seu compte oficial de Twitter que «Veneçuela ha actuat en defensa de la seva sobirania». El canceller ha acusat Espanya de «liderar una xarxa d'atacs i sancions contra Veneçuela per dinamitar el diàleg i generar violència», tot això «seguint ordres de Donald Trump».