Almenys 95 persones van morir i 158 van resultar ferides per la potent explosió que va sacsejar ahir la capital afganesa, Kabul, que va ser provocada per una ambulància bomba que va detonar davant d'un control policial, segons va informar el ministeri de Sanitat afganès. L'explosió va tenir lloc cap a 3/4 d'1 de la tarda, hora local. Els talibans van reivindicar l'autoria de l'atac, segons la cadena de televisió afganesa ToloNews.

Segons testimonis, el vehicle va esclatar davant de les portes de l'antiga seu del ministeri d'Interior, a la cèntrica plaça de Sadarat, situada al barri diplomàtic de la capital afganesa. És una zona molt concorreguda que està envoltada d'escoles, botigues i restaurants.

El diputat Mirwais Yasini va confirmar que l'ambulància bomba es va acostar al lloc de control, prop d'una oficina de l'Alt Consell de Pau (l'organització encarregada de gestionar les converses de pau amb la insurgència talibana), abans d'esclatar.

«És una massacre», va explicar el coordinador de l'ONG humanitària Emergency, Deixen Panic, que administra un hospital de traumatologia proper a la zona atacada, l'Hospital d'Emergències, un centre que es troba en una zona de màxima seguretat.

El Comitè Internacional de la Creu Roja va denunciar l'ús d'una ambulància, un fet que considera «horrorós». «L'ús d'una ambulància en l'atemptat a Kabul és horrorós. Podria considerar-se perfídia segons el Dret Internacional Humanitari. És inacceptable i injustificable», va advertir a través del compte de Twitter de la filial afganesa de la Creu Roja.

L'ambulància bomba va ser detonada entre dos controls situats davant de l'antiga seu del ministeri d'Interior. La deflagració va causar danys importants als immobles de la zona.

L'ambaixador nord-americà a l'Afganistan, John R. Bass, va condemnar l'atemptat. «Condemno l'atemptat covard i sense sentit perpetrat a Kabul. El meu govern i jo estem amb les víctimes i les seves famílies, estem amb el valent poble de l'Afganistan», va apuntar.

Per la seva part, el secretari general de l'ONU, António Guterres, va condemnar l'atemptat tot assegurant que suposa «una greu violació del Dret Internacional Humanitari». «Els atacs indiscriminats contra civils mai poden estar justificats. Els responsables de l'atemptat han de ser portats davant de la justícia», va afirmar Guterres.