Jacobo Orellana, un dels acusats de pertànyer a una cèl·lula gihadista que va planejar atemptar a Barcelona el 2015,va declarar aquest dilluns en el judici a l'Audiència Nacional que exclamar «Al·là és gran (A el·lahu-àkbar)» és com dir «visca Nacho Vidal», i va descartar així que aquesta expressió tingui relació amb l'extremisme islàmic.

Aquesta és una de les declaracions que es van fer ahir a la secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència Nacional. Estava previst que la vista oral comencés la setmana passada, però el tribunal la va ajornar a petició d'un dels advocats defensors. Aquesta cèl·lula, desarticulada fa gairebé tres anys en l'anomenada operació Caront, hauria arribat a visitar llocs emblemàtics de Barcelona per buscar la ubicació d'un possible atemptat.

En un moment de l'interrogatori, el seu advocat li va preguntar si proclamar «Al·là és gran» és com si un catòlic afirma «visca la verge del Rocío», i Orellana, de sobrenom Yacoub, va contestar que «sí, és com dir 'visca Nacho Vidal'».

D'aquesta manera, l'acusat va negar tots els fets que se li imputen i va dir que mai ha pertangut a cap cèl·lula terrorista i no ha estat líder de cap. «Si no vaig poder arribar a fer-me autònom», es va queixar Orellana, que abans de ser detingut era fruiter.

La Fiscalia demana set anys de presó per a Jacob Orellana per integració en organització terrorista, en concret per formar part, amb nou persones més, de la cèl·lula «Fraternitat islàmica. Grup per a la predicació del gihad», que va ser desarticulada a Terrassa en l'anomenada operació Caront la primavera del 2015.

Jacobo Orellana és un dels conversos d'aquest grup i, segons va explicar a preguntes del seu advocat, el cristianisme i l'islam no són religions tan diferents perquè comparteixen «moltes coses». «Cercant en el cristianisme, vaig acabar a l'islam», va comentar.

L'acusat, que es va declarar «català no independentista», va dir que no coneixia els altres imputats en aquesta causa. Només va assenyalar que podria haver-los vist a la mesquita de Terrassa i que en cap moment va parlar amb ningú d'atemptar a Espanya. «Si algú em diu que atemptarà a la meva terra, o em ve el riure o vaig a la policia. En els atemptats de Barcelona gairebé mor la meva cosina. Ho celebraré només perquè és musulmà?», va manifestar. Pel que fa als llibres religiosos i altres coses trobades al seu domicili durant els escorcolls policials, Orellana va explicat que vivia allà «d'okupa».