Al crit de "És Puigdemont, el nostre president", una munió de gent ha accedit aquest dimarts a la tarda al recinte del Parlament de Catalunya per proclamar el seu suport a Carles Puigdemont, després de l'ajornament del ple d'investidura. Ha estat cap a 1/4 de 5 de la tarda, quan manifestants han entrat en tromba al parc de la Ciutadella i s'han plantat davant la cambra catalana. Durant unes dues hores no hi ha hagut aldarulls, però cap a les 6, agents dels Mossos han intentat bloquejar els accessos i fins i tot han carregat a cops de porra contra algunes persones, per evitar, sense èxit, que hi accedissin.

Relacionades

Els CDR acampen al parc de la Ciutadella

Les persones concentrades davant del Parlament de Catalunya han començat a instal·lar les tendes de campanya per passar la nit al parc de la Ciutadella seguint la consigna que han fet els Comitès de Defensa de la República (CDR). Alguns dels concentrats porten menjar i refrescos per passar la nit, mentre que d'altres van preparats amb jocs de cartes i música per fer més amena la jornada. Els CDR han emès un missatge a les xarxes socials en què indiquen que s'ha pres la "humil decisió" de "no retrocedir" i han decidit passar la nit al Parlament "fins que es convoqui la investidura". El missatge acaba: "Seguim endavant amb #ElPoderDelPoble". En un altre missatge, el CDR ha fet una crida a tothom qui ho vulgui perquè s'adreci al parc de la Ciutadella amb menjar, roba i estris per passar-hi la nit.

Els concentrats han rebut el suport d'alguns diputats de la CUP com Carles Riera i Natàlia Sànchez. El Parlament segueix protegit per un fort dispositiu policial i per desenes de tanques metàl·liques que eviten que els manifestants puguin arribar fins a la porta de l'edifici.

Tretze atesos pel SEM

Tretze persones han estat ateses pels serveis del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) aquest dimarts a la tarda en els enfrontaments entre les forces de l'ordre i els manifestants que hi ha hagut a la concentració davant del Parlament de Catalunya. A tres quarts de nou de la nit, l'esdeveniment seguia en marxa. De les tretze persones deu són agents dels Mossos d'Esquadra, que segons el SEM han estat atesos per contusions lleus. Pel que fa a les altres tres persones, una ha patit una fractura de clavícula menys greu i ha estat traslladada a l'Hospital del Mar de Barcelona. Una altra ha sofert una contusió de genoll lleu i ha estat traslladada al CUAP Pere Camps. I la tercera ha patit un traumatisme lleu i ha estat donada d'alta in situ.

L'entrada al parc de la Ciutadella

La mobilització davant del Parlament ha tingut lloc després de la marxa pro Puigdemont convocada per l'ANC des de la plaça Sant Jaume fins al parc de la Ciutadella, i un cop aquesta ha acabat, han accedit al recinte, aprofitant que els Mossos han obert una de les portes. Un grup ha desbordat un cordó policial i ha facilitat l'entrada massiva de més gent al darrere.

Durant el camí fins a les portes del Parlament, han cridat missatges com 'No esteu sols', 'Llibertat presos polítics', a més de crits d''Independència', i quan han arribat a les portes de la cambra catalana s'han detingut davant les tanques instal·lades, on hi ha també uns deu més furgons dels Mossos.

Pot ser una mobilització llarga. Alguns Comitès de Defensa per la República plantegen a través de les xarxes socials la possibilitat d'acampar davant el Parlament.

Davant els milers de concentrats, i abans que la gentada entrés al parc, el vicepresident de l'ANC ha recordat que la convocatòria a les portes del Parlament volia "avalar" l'elecció de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i, que si malgrat la suspensió del ple d'investidura s'ha optat per mantenir-la és perquè el poble de Catalunya ha volgut deixar clar un cop més que "no acceptarà que es modifiqui la majoria que ha sorgit del eleccions del 21-D".

Alcoberro, que no ha volgut polemitzar en cap moment per la suspensió del ple, ha fet una crida a la unitat destacant que un context com l'actual s'han d'evitar "enfrontaments fratricides entre germans". "Ara més que mai cal alçada de mires i treballar tots junts per la unitat d'acció. Hem d'estar amb el nostre president i totes les institucions del país i amb el bloc de la majoria republicana", ha reblat.

Per últim, el vicepresident de l'ANC ha emplaçat els assistents a continuar amb les mobilitzacions de manera serena però amb "la tossuderia de persistir i vèncer". Aquí, ha denunciat que l'estat espanyol ha instaurat un regim policial per imposar les seves raons i que el poble català el guanyarà amb la força de la unitat.

Un mar de caretes de Puigdemont

Una de les imatges més singulars de la mobilització des de plaça Sant Jaume i posteriorment davant del Parlament ha estat la presència de milers de caretes amb el rostre de Carles Puigdemont. Una mostra de "solidaritat" cap el president destituït però també una manera irònica de "despistar" a les forces de seguretat de l'Estat davant una eventual detenció, en el cas que trepitgés territori espanyol. "És Puigdemont, el nostre president", "Anem al Parlament", "Fora, fora, fora, la bandera espanyola", o "Ni un pas enrere", han estat algunes de les consignes que s'han cridat durant la marxa. Aquesta ha sortit amb 1.200 persones -segons dades de l'Ajuntament de Barcelona-, i ha recorregut els carrer Jaume I, de la Princesa, fins arribar al passeig de Lluís Companys, a tocar d'una de les entrades al Parc de la Ciutadella.

Manifestants, davant del Parlament. Foto: Reuters

Un altre dels moments simbòlics s'ha produït a l'acabar la marxa, just després dels parlaments en què s'ha cantat 'El Cant dels Segadors'. Darrere, la pantalla gegant habilitada per seguir el ple d'investidura que havia de celebrar-se a les tres de la tarda, i que finalment ha emès senyal del que estava passant a Lluís Companys. És aquí on s'ha donat per finalitzada la convocatòria, moments abans de l'entrada al Parc de la Ciutadella.