L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva va presentar un recurs d'habeas corpus davant del Tribunal Superior de Justícia (STJ) per evitar la seva entrada a la presó després que un tribunal de segona instància ratifiqués la seva condemna per corrupció, una acció judicial que a més permet mantenir vives les seves aspiracions electorals.

El Tribunal Federal de la Quarta Regió (TFR-4) va confirmar la condemna que va emetre el 13 de juliol el jutge federal Sergio Moro, que declarava Lula culpable de corrupció passiva i blanqueig de capitals per acceptar un tríplex de luxe a Sao Paulo com a pagament de la constructora OAS pels seus favors polítics, i va elevar la pena de nou a dotze anys de presó.

La defensa de Lula va presentar un habeas corpus davant el Suprem sol·licitant que l'execució de la sentència es suspengui fins que s'esgotin totes les possibilitats de recurs. L'antic dirigent sindical pot recórrer davant el mateix TRF-4 perquè aclareixi certs punts de la sentència i apel·lar al STJ i al Tribunal Federal com a instàncies extraordinàries, després del qual el dictamen ja es consideraria ferm.

Segons els seus advocats, l'ingrés a la presó de Lula violaria l'article 5 de la Constitució brasilera, que recull el dret a la presumpció d'innocència, i a més influiria en les eleccions presidencials causant «un dany irreversible a l'exercici de la democràcia al país». Així mateix, la defensa esgrimeix que Lula ha d'esperar en total llibertat que s'esgoti la via judicial.