El president dels Estats Units, Donald Trump, va reiterar el seu suport als pobles oprimits per «règims brutals», entre els quals va esmentar Iran, Cuba, Veneçuela i Corea del Nord, durant l'Esmorzar de l'Oració Nacional que se celebra amb caràcter anual i que va tenir lloc ahir.

«Sabem que milions de persones a Iran, Cuba, Veneçuela i Corea del Nord i en altres països sofreixen sota la repressió i brutals règims. Estats Units està amb tota la gent que sofreix l'opressió i la persecució religiosa», va afirmar Trump.

Aquestes declaracions coincideixen amb la decisió que la fiscal cap del Tribunal Penal Internacional (TPI), Fatou Bensouda, va prendre ahir d'obrir un examen preliminar pels possibles crims de la humanitat comesos en el marc de les protestes opositores del 2017 a Veneçuela.

El secretari d'estat dels Estats Units, Rex Tillerson, acaba de concloure la seva primera gira per Amèrica Llatina, en la qual els conflictes de Veneçuela han estat un tema central. El cap de la diplomàcia nord-americana ha arribat a suggerir una intervenció dels militars veneçolans per enderrocar Nicolás Maduro i que aquest s'exiliï a Cuba.

«La gira de Tillerson, a part de confirmar lleialtats carnals d'algunes elits governants cap a Donald Trump, no va ser més que una demostració de l'obsessió i de les amenaces contra Veneçuela», va criticar ahir el ministre d'Exteriors veneçolà, Jorge Arreaza. «La nostra democràcia sobirana no obeeix a pressions imperialistes», va remarcar.