ERC va reunir ahir al matí els seus consellers nacionals després d'una altra setmana de negociacions amb Junts per Catalunya que ha acabat sense l'entesa global que reclamen els republicans. La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, va insistir a reclamar un acord «sòlid» que inclogui un debat d'investidura «efectiva», la legitimitat de Carles Puigdemont a Brussel·les, un pla de legislatura al Parlament i al Govern i un acord de l'executiu.

En un discurs obert des de la seu dels republicans en la reunió del Consell Nacional, Rovira va reclamar «unitat» i «fortalesa» a l'independentisme per desbloquejar les negociacions amb Junts per Catalunya. Al Consell Nacional hi van assistir el president del Parlament, Roger Torrent, i els diputats Raül Romeva, Carme Forcadell i Alba Vergès, entre d'altres.

Rovira va assegurar que hi ha un «consens ampli» per aconseguir els dos objectius de reconèixer la legitimitat de Puigdemont a Brussel·les, i formar alhora un govern «efectiu» i «operatiu» a Catalunya (per tant, sense el president destituït), i posar fi a la subordinació a l'executiu del PP pel 155. Per aconseguir-ho, la número dos d'Esquerra reclama «unitat sense paternalismes», transparència i un debat «serè i madur».

En aquesta línia, Rovira va advertir Junts per Catalunya que ERC no presentarà «cap acord» fins que no hi hagi realment una entesa «sòlida» i «ferma» per no generar «falses expectatives» a la ciutadania. Tot i això, la secretària general d'ERC es va mostrar «optimista» perquè aquest acord arribi «els propers dies».

Rovira també va tenir unes paraules d'homenatge per al president del partit i vicepresident destituït del Govern, Oriol Junqueras, justament quan fa 100 dies del seu empresonament a Estremera.

JxCat té pressa

Al seu torn, JxCat va explicar divendres al vespre des del Parlament que accepta i entén que ERC li demani «temps» per arribar a acords abans d'engegar la legislatura. Així ho va expressar Eduard Pujol, portaveu adjunt de la formació que lidera Carles Puigdemont, en un contacte amb la premsa, després que JxCat hagués registrat, en solitari, una proposta per modificar la llei de Presidència i investir Puigdemont a distància. JxCat va apuntar que «només faltaria» que fos un «problema» que ERC demanés marge, tot i que va asseverar que cal engegar com abans millor la legislatura: «Tenim pressa», va constatar Pujol.

Pujol va argumentar que ERC els ha reclamat «un punt més» de temps per treballar, mesurar i reflexionar sobre la proposta de resolució que demana l'aixecament del 155 i reconeix Puigdemont i el seu Govern com a legítims. El portaveu adjunt de JxCat va subratllar que aquesta proposta és una declaració política que es pot considerar «el quilòmetre zero» de la legislatura.