JxCat va sol·licitar ahir al Tribunal Constitucional (TC) que no admeti a tràmit del recurs del Govern central que demanava impugnar la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Les al·legacions exposen que seria una «impugnació preventiva fonamentada en situacions hipotètiques i basada en meres presumpcions» amb què es vulneraria l'article 23 de la Constitució.

La formació argumenta que la proposta d'investir Puigdemont no pot considerar-se inconstitucional per endavant perquè és impossible constatar, fins que se celebri el ple, si es produirà «contravenint d'una o una altra manera les normes legals». Les al·legacions també recorden que el mateix Consell d'Estat es va pronunciar en contra que el Govern central presentés un recurs, al·legant que no han de presentar-se amb caràcter «preventiu», ja que el TC els rebutja. JxCat defensa així que no pot impugnar-se un ple d'investidura presumint-se que aquest ple contravindrà la llei, ja que no s'ha produït, i que una suspensió vulneraria els drets de tots els diputats.

En segon lloc, el recurs recorda que Puigdemont es va presentar a les eleccions sense cap impediment i que no incorre en cap dels supòsits que la llei determina que certs ciutadans són inelegibles. Recorda que la llei estipula que són inelegibles els condemnats per sentència ferma a pena privativa de llibertat mentre duri la pena, i també els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'Administració o contra les institucions de l'Estat. Així, conclou que Puigdemont no compleix cap dels dos supòsits que el faria inelegible: contra el candidat pesa una ordre de detenció a Espanya, però cap sentència.

En tercer lloc, les al·legacions de JxCat defensen que les suspensions del TC no poden ocasionar una «pertorbació greu a un interès constitucionalment protegit, ni als drets fonamentals o llibertats d'una altra persona».

En quart lloc, l'escrit, signat per l'advocat de Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas, també diu que, si el TC ho admetés a tràmit, s'estaria «extralimitant» en les seves funcions de control de la constitucionalitat.