El Comitè d'Investigació de Rússia ha determinat que l'avió AN-148 de la companyia Saratov Airlines que es va accidentar diumenge als afores de Moscou amb 71 persones a bord va explotar després d'estavellar-se, segons va informar ahir, dilluns, la seva portaveu, Svetlana Petrenko.

«S'ha determinat que abans de precipitar-se a terra l'avió estava íntegre. L'explosió es va produir només després de caure a terra», va dir Petrenko en una roda de premsa, d'acord amb l'agència de notícies oficial rus Sputnik.

En un primer moment, la premsa russa va informar, citant diversos testimonis, que l'avió estava envoltat de flames en l'aire i això va provocar que s'estavellés, i així va quedar oberta la possibilitat que es tractés d'un atemptat en lloc d'un accident. No obstant això, la recuperació de les dues caixes negres i el fet que es trobin en «un estat satisfactori» va permetre investigar aquest fet i descartar-lo. «No hi va haver cap incendi», va recalcar la portaveu del Comitè d'Investigació.

Troben les 2 caixes negres

L'avió es va enlairar a les 14.21 (hora local) de l'aeroport internacional de Domodedovo, a Moscou, en direcció a Orsk, on tenia previst arribar cap a les 18.30 h. Però pocs minuts després va desaparèixer dels radars i es va estavellar als afores de la capital russa. Les 71 persones que anaven a bord -65 passatgers i sis tripulants- van morir.

Ahir es va anunciar que els equips d'emergència havien aconseguit recuperar totes dues caixes negres de l'avió model Antonov. La que es va recuperar primer va ser la que conté les dades de vol. Unes hores després van poder localitzar la segona. Les restes de l'avió van quedar escampades per una zona d'un quilòmetre de radi, segons el ministeri d'Emergències de Rússia. «Els fragments del fusellatge i la caixa negra de l'AN-148 van ser trobats en un radi de més d'un quilòmetre», van remarcar.

L'aeronau es va estavellar a uns 200 metres al nord del municipi Stepanovskoye, al districte Ramenski, situat al sud de Moscou. El primer sotsdirector del Centre de Crisi del ministeri d'Emergències de Rússia, Igor Kutrovski, va informar en una reunió del seu personal que «la superfície per on es van escampar les restes de l'aeronau supera les 30 hectàrees».

Una recerca de 7 dies

Ahir les autoritats de Rússia van informar que la recerca de les restes mortals no s'acabarà fins d'aquí a 7 dies. Ho va anunciar la ministra de Sanitat, Veronika Skvortsova, que va explicar que les restes seran traslladats al dipòsit de cadàvers de Moscou, on «es portaran a terme el reconeixement i les proves d'ADN».

Una de les 71 persones que van morir en l'accident és un ciutadà suís, segons va informar l'ambaixada de Suïssa a Moscou. «Hem rebut la confirmació oficial de la mort d'un ciutadà suís», va confirmat un portaveu a l'agència, fet que també va confirmar el ministerio d'Exteriors suís. La majoria dels passatgers, així com la tripulació, eren russos.

Ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, va traslladar les seves condolències al seu homòleg rus, Vladímir Putin. Trump va expressar el seu condol durant una conversa telefònica, segons va informar el servei de premsa del Kremlin.