Ifema ha assegurat que la “polèmica” suscitada per l’obra ‘Presos polítics a l'Espanya contemporània’ de Santiago Sierra a la galeria Helga Alvear “perjudicava” la “visibilitat” del conjunt dels continguts reunits a ARCOmadrid 2018.

En aquest sentit, la institució firal assegura que “des del màxim respecte a la llibertat d’expressió”, ha d’intentar “allunyar” del seu desenvolupament els discursos que “desvien l’atenció” del conjunt de la fira, motiu pel qual ha demanat a ARCO la retirada de l’obra. Així mateix, Ifema afirma que busca configurar una fira comercial d’abast internacional amb l’objectiu de fomentar el col·leccionisme, prioritzant la “garantia del retorn de la inversió” i l’esforç de les galeries participants.

L’obra, retirada per ARCOmadrid a petició d’Ifema, recollia els rostres pixelats del vicepresident destituït pel 155 Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, per denunciar l'existència de "presos polítics" a l'Estat.

Es tracta d'un treball de l'artista Santiago Sierra que s'havia d'obrir al públic a partir d'aquest dimecres fins el 25 de febrer a l'estand de la galeria Helga de Alvear. L'obra també inclou altres casos, 24 en total, com els joves d'Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016 directius d'Egin o simpatititzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d'una breu llegenda que explica cada cas, que tot i que no en publica la identitat, són fàcilment identificables.