El sindicat ESAN de l'Ertzaintza ha reclamat recuperar el model policial de resposta a altercats multitudinaris com els ocorreguts dijous passat a Bilbao, entre radicals de l'Athletic Club i de l'Spartak de Moscou, de manera que els agents antidisturbis puguin fer ús del llançament de pilotes de goma. «No pot ser que fem un cos a cos amb equips tàctics que pesen 25 quilos. No som operatius», ha indicat el secretari general d'ESAN, Eneko Urkijo.

Ahir al migdia, centenars de persones es van concentrar a l'esplanada del camp de futbol de San Mamés, a la capital basca, en repulsa pels incidents que van protagonitzar dijous passat aficionats radicals de l'Athletic Club i de l'Spartak de Moscou. Van recordar Inocencio Alonso, l'ertzaina que va patir un infart, que li va provocar la mort, mentre treballava en l'operatiu policial que intentava evitar els disturbis als voltants de l'estadi. Després de l'acte, Urkijo va reclamar un canvi en la manera de treballar de l'Ertzaintza, ja que, encara que Inocencio Alonso morís per un infart de miocardi, va recordar que estava treballant i que feia més de dotze hores que exercia tasques antidisturbis, la qual cosa «no pot ser».

De la seva banda, el secretari general del sindicat ErNE, Roberto Seijo, va avançar que aquesta organització de l'Ertzaintza sol·licitarà a l'Ajuntament de Bilbao que bategi amb el nom d' Inocencio Alonso la plaça on va morir l'agent.