JxCat i ERC han fet arribar un document a la CUP amb les seves propostes per a la investidura i el funcionament del futur Govern, per tal que els anticapitalistes l’avalin, l’esmenin o el rebutgin. La formació de l’esquerra independentista ha fet arribar aquestes propostes a la seva militància per tal de debatre-les internament i posicionar-se al seu Consell Polític del proper dissabte. Segons ha avançat el diari Ara, la fórmula que JxCat i ERC han traslladat als anticapitalistes planteja que hi hagi una estructura “republicana” a Brussel·les capitanejada per Carles Puigdemont i sustentada pel suport d’electes independentistes. Es tractaria de l’anomenat Espai Lliure de Brussel·les, que acolliria una Assemblea de Representants de la República composada per càrrecs escollits al món local i al Parlament, i per persones de la societat civil sobiranista. Aquest ens seria l’encarregat de triar el president del Consell de la República, paper que es reserva per a Puigdemont, qui hauria d’escollir la resta de membres del Consell, garantint tres membres de JxCat, tres d’ERC i un de la CUP.

Amb aquesta estructura establerta a Brussel·les es pretén mantenir un focus polític que fomenti la “implantació” i “internacionalització” de la República, mentre el Govern de la Generalitat funciona des de Barcelona. Així, d’un costat, l’Assemblea de Representants tindria com a tasca principal fer el seguiment del Consell de la República i escollir el seu president cada vegada que hi hagi eleccions al Parlament. Precisament seria Puigdemont qui des d’aquesta presidència del Consell podria impulsarà polítiques per materialitzar la República, qui assumiria la representació internacional i qui capitanejaria la relació amb les estructures econòmiques, culturals i socials de Catalunya.

El calendari

Segons la mateixa informació del diari Ara, aquest Espai Lliure de Brussel·les podria començar a funcionar amb un acte celebrat a Bèlgica el proper dilluns 5 de març, poc abans que s'intenti investir com a president de la Generalitat el president del grup de JxCat i empresonat, Jordi Sànchez. Tal i com es reflectiria ena quest acord de JxCat i ERC, amb aquest acte hi participarien els grups parlamentaris independentistes que formarien l'Assemblea de Representants i electes del món local i gent provinent de la societat civil. A més, s’aprofitaria per signar públicament un manifest de legitimació d'aquesta estructura a Brussel·les.