El Dia Internacional de la Dona d'enguany ha estat especial, acompanyat d'una vaga general que han secundat, segons els sindicats, 5,3 milions de treballadores i treballadors, a tot l'Estat. Ha estat, de fet, un dels 8 de març amb més ressò des que se celebra aquesta data i ha posat de manifest el rebuig social a la bretxa salarial, l'assetjament i el repartiment desigual de les tasques de la llar. La convocatòria d'una vaga feminista és un fet del tot insòlit. A ajuntaments, hospitals i consells comarcals, no ha passat desapercebuda, si bé el seguiment s'ha traduït de formes molt diverses i ha afectat, principalment, al trànsit i al transport públic. En aquest article hem narrat en directe la vaga del 8 de març a la Catalunya.

A la mobilització, s'hi ha sumat les principals empreses de la indústria, els serveis i les administracions públiques, i ha anat acompanyada de la celebració de 60 assemblees i reunions a empreses i administracions públiques i al pronunciament de 20.000 comitès d'empresa i seccions sindicals, entre d'altres. Pels sindicats, "ara l'important és el 9 de març i la resta dels dies de l'any perquè les demandes del moviment sindical i del moviment feminista es vagin obrint pas a les empreses, en la negociació col·lectiva, en el diàleg social i en les institucions".

En les concentracions del matí, que s'han fet a grans i petites ciutats, els treballadors han exigit posar fi a les bretxes de gènere, a la precarietat laborals i a les violències masclistes" i han demanat a les forces polítiques i empreses que "es prenguin mesures per corregir el greu impacte de l'actual precarietat en la contractació, els baixos salaris i la menor cotització tindran -estan patint ja- en les prestacions i pensions públiques de les dones en el futur".

200.000 persones es manifesten a Barcelona amb el lema «Ens aturem per canviar-ho tot»

L'acte principal de la jornada ha estat a Barcelona. Milers de persones, 200.000 segons la Guàrdia Urbana, han sortit al carrer per manifestar-se en el marc de la vaga feminista convocada amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Ho han fet sota el lema 'ens aturem per canviar-ho tot'. La marxa ha començat al Passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal i s'ha tancat amb la lectura d'un manifest a plaça Catalunya en què les membres Vaga Feminista han reivindicat la diversitat del moviment i han cridat 'prou!' davant "les violències masclistes, agressions, humiliacions, marginacions o exclusions".

Les primeres files de la manifestació del 8 de març de Barcelona han estat reservades exclusivament per a dones, tot i que al llarg de la manifestació hi havia dones i homes. La representació d'institucions, polítics i sindicats s'ha relegat a un segon pla, allunyats de la capçalera principal.

Tot i que la marxa l'han protagonitzat majoritàriament dones, i hi havia també un gran nombre d'homes, molts d'ells acompanyant a les seves parelles i famílies, qui no hi ha estat benvinguts han estat els periodistes homes que cobrien la marxa. Només en els minuts inicials s'ha permès que estiguessin a l'espai reservat per a premsa davant la capçalera.

En el moment d'iniciar-se la marxa, l'organització ha expulsat del cordó els periodistes homes i només les periodistes dones han pogut prendre imatges netes de l'avenç de la capçalera. Inicialment s'ha informat d'aquesta decisió per megafonia i, posteriorment, se'ls ha acompanyat a tots a abandonar la zona reservada i s'han proferit alguns retrets. "Nosaltres soles podem oferir la cobertura de la manifestació", han dit algunes de les periodistes dones.

Marxes pel centre de Manresa

A la capital del Bages, cap a les 10 del matí ha arrencat una concorreguda manifestació que ha desfilat pels carrers del centre. La marxa, que ha reunit un nombrós grup de protestants i ha estat etiquetada com a «no mixta», ha passat per alguns dels vials principals del nucli comercial manresà. Unes 300 dones hi han pres part al crit de «vaga general» o «obreres, precàries, revolucionàries». Algunes de les participants han enganxat cartells als aparadors de les botigues que es trobaven obertes que contenien lemes com «8M vaga feminista» i «Explotadors de merda».

Al punt del migdia, també a Manresa, més de mitja plaça Major s'ha omplert en un acte oficial davant de l'Ajuntament en el que hi ha sonat la música d'una batucada i en el que s'ha llegit un manifest d'UGT i CCOO. A la concentració hi han participat representants del govern local, treballadors del consistori i ciutadans a títol individual. El crit predominant ha estat «Visca, visca, visca la lluita feminista».

Unes 8.000 persones es manifesten pels carrers de Girona

La manifestació del vespertina de Girona, organitzada pels col·lectius de feministes autònoms, s'ha iniciat a les set de la tarda a la Plaça de Vi on dones de la Colla Castellera Xoriguers de la UdG han aixecat un castell i els promotors han llegit un manifest reivindicant que "la lluita del feminisme" va "més enllà" del "binomi home i dona" i que hi ha "moltes identitats silenciades". Unes 8.000 persones les han acompanyat mentre han llegit alguns textos escrits per dones que avui no podien ser-hi presents. Els assistents han cridat consignes com "les dones sí podem", "sense les dones no hi ha revolució" o "si en toquen a una, ens toquen a totes". La marxa ha recorregut les principals artèries de la ciutat passant pel mercat del Lleó, el carrer Joan Maragall i han enfilat per la Gran Via Jaume I fins a Correus. Allà, han llegit un nou manifest assegurant que les dones estan constantment "exposades" i que la "vaga d'avui" és per denunciar aquest fet però també la "precarietat" i "l'assetjament laboral".

El color lila predomina a la marxa de Lleida

Milers de persones, 3.000 segons la Guàrdia Urbana i 8.000 segons l'organització, s'han manifestat pels carrers de Lleida. Les dones han esdevingut les protagonistes en aquesta acció de protesta, moltes amb peces de roba de color lila, tot i que també han estat molts els homes que s'han sumat a les reivindicacions del col·lectiu femení. La manifestació, convocada per la Marea Lila i que ha estat l'acte central de la jornada de vaga feminista d'aquest 8 de març a la capital del Segrià, ha arrencat a les sis de la tarda a la plaça Ricard Viñes.

La important afluència de participants ha obligat a modificar el recorregut i, en lloc de passar per l'Eix Comercial, la marxa ha discorregut per l'avinguda de Blondel per finalitzar a la plaça Sant Joan on s'han dut a terme diferents actuacions, parlaments i s'ha fet la lectura del manifest.

Talls intermitents a diversos carrers de Barcelona i als transports públics durant el matí

El matí ha estat complicat per moure's a les principals vies catalanes. A la ciutat de Barcelona les protestes amb motiu de la vaga feminista del 8 de març, des de quarts de vuit del matí s'han fet talls intermitents a diversos carrers i als transports públics de TMB Segons la Guàrdia Urbana, cap a dos quarts de vuit del matí s'ha interromput momentàniament la circulació de vehicles del passeig Colom amb la plaça del Portal de la Pau. Poc després també s'han fet talls de pocs minuts a l'avinguda Diagonal a l'altura de Gregorio Marañón, l'avinguda Meridiana a l'altura de Fabra i Puig i la Gran Via de les Corts a l'altura del carrer Granada. Segons els Mossos d'Esquadra, algunes d'aquestes interrupcions de trànsit no havien estat comunicades i els agents han demanat als manifestants que obrissin pas per poder restablir la circulació. Cosa que ha estat molt criticada a través de les xarxes socials. Amb tot, segons la policia catalana, no s'ha produït cap incident destacable durant les manifestacions.

  • L'estat de la parada de metro de Sagrera (Foto: @Nao_setum/Twitter)

Pel que fa als Ferrocarrils de la Generalitat, a primera hora han patit alguns talls entre Sarrià i Terrassa i Sabadell per la presència de manifestants a la via i FGC ha hagut de tancar alguns accessos a les estacions per evitar aglomeracions.

El servei s'ha normalitzat cap a les nou del matí i des d'aleshores els trens de les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) s'aturen a totes les estacions, mentre que l'L6 ha quedat suprimida i L7 té unes freqüències de pas de 12 minuts.

D'altra banda, a Rodalies de Renfe, els serveis mínims s'estan complint segons el previst, és a dir, presten el seu servei en un 33% durant tota la jornada, mentre que la mobilitat dels passatgers de Llarga Distància i Alta Velocitat es garanteix en un 72% dels casos. En el cas dels Avant, el servei serà del 65%.

Concentracions a Berga i a Igualada

Altres dues ciutats on han tingut lloc actes reivindicatius han estat Igualada, davant de l'Ajuntament, i Berga. Aquí, un grup de protestants ha recorregut part del centre berguedà en una marxa encapçalada per una pancarta on s'hi llegia una proclama a favor de la vaga feminista.

Tall a la C-55, a Manresa

A primera hora del matí i durant més de dues hores, un grup de manifestants han tallat l'accés a Manresa per la carretera C-55, a tocar del barri de Sant Pau i posteriorment a l'alçada dels Comtals amb motiu de la jornada de protestes convocada arreu del país. Amb crits de "Visca la lluita feminista", "Ni un pas enrera, contra el patriarcat acció directe" o "Sense les dones no hi ha revolució", al voltant de 2/4 de 10, el tall s'ha donat per desconvocat i els manifestants han tornat a peu des dels Comtals.

La concentració ha provocat importants problemes de circulació en aquesta via. Com conseqüència del tall de carretera, Trànsit ha obert el peatge de l'autopista C-16, cap on s'ha desviat la circulació.

  • Retencions a l'alcalça de Sant Vicenç de Castellet. FOTO: David Bricollé

El tall també ha complicat el trànsit per la carretera del Pont de Vilomara, ja que molts vehicle utilitzen aquesta via com a alternativa per accedir a Manresa. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra han desviat els vehicles que circulaven per la C-55 en direcció a Barcelona, a l'alçada de Bufalvent, cap l'interior de la ciutat.

Aquestes protestes s'afegeixen a les que també s'han registrat en altres punts del país, com ara als accessos i en el transport públic de Barcelona, que aquest dijous al matí també han registrat diverses complicacions.

Més de 200 estudiants de la UAB intenten tallar l'AP-7 a l'alçada de Bellaterra

Un altre punt de conflicte a la xarxa viària catalana ha estat l'AP-7, on uns 200 estudiants han intentat tallar la circulació de vehicles a l'alçada del Campus de Bellaterra coincidint amb la jornada de vaga feminista. Les participants, que han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres, s'han concentrat a primera hora del matí a la plaça Cívica i s'han repartit en piquets per bloquejar alguns dels accessos als centres docents. Després s'han desplaçat per l'eix central fins la rotonda d'accés a l'AP-7. Allà una vintena de Mossos d'Esquadra i vuit furgonetes antiavalots els han barrat el pas amb les seves defenses. S'han viscut moments de tibantor i finalment les estudiants han desistit. Diversos piquets informatius recorreran el campus al llarg del matí per informar els pocs alumnes que s'han desplaçat fins la UAB i convidar-los a sumar-se a la vaga.

Les estudiants s'han desplaçat fins la rotonda que dona accés a l'AP-7 des del Campus de la UAB amb pancartes reivindicatives i crits en favor de la igualtat i els drets de les dones com "Visca visca visca la lluita feminista" o "si ens toquen a una ens toquen a totes". Alhora han pronunciat càntics crítics amb el sistema capitalista com "contra el patriarcat acció directa" o "patriarcat i capital aliança criminal".

Una vintena de Mossos d'Esquadra han format un cordó policial per barrar el pas a les joves que s'han apropat a menys d'un metre de la policia. S'han viscut diversos moment de tibantor, especialment quan els agents han tret les defenses i han empentat algunes de les participants per evitar que passessin. Finalment la concentració s'ha dissolt i les manifestants han decidit traslladar-se a altres punts del campus. Segons ha explicat la portaveu d'Assemblees de Facultats de la UAB, Mariona Motjé, aquesta vaga està sent secundada per moltes estudiants però també professores, empleades d'administració i serveis i també treballadores de sectors com la neteja o la restauració. "L'objectiu és reivindicar el que posa en relleu el manifest del 8 de març que fa referència a l'escletxa salarial, els sostres de vidre o la precarització de la dona al món laboral", explica Motjé.

Segons han informat fonts de la UAB el seguiment de la vaga està sent desigual en el Campus de Bellaterra. La màxima incidència de la convocatòria s'ha detectat a les facultats de Traducció i Interpretació, Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Filosofia i Lletres, Psicologia, Ciències Polítiques i Sociologia on el seguiment per part de l'alumnat ha estat "majoritari". A Dret, Economia i Empresa, Veterinària, Ciències, Biociències, Enginyeria i Medicina el percentatge de seguiment oscil·la entre el 14 i el 65%. Pel que fa al professorat i treballadors del Personal d'Administració i Serveis (PAS), encara no s'ha estimat quin volum de professionals ha secundat la protesta.

Un 35% de classes suspeses a la Universitat de Lleida amb motiu de la vaga feminista

El seguiment de la vaga feminista d'aquest 8 de març ha comportat que, de forma global, un 35% de les classes de la Universitat de Lleida (UdL) s'hagin suspès "per falta d'alumnes i algunes per absència del professor", segons les dades facilitades des de la direcció de Comunicació de la universitat lleidatana i recollides dels administradors dels diferents campus. El major seguiment s'ha donat als campus de Cappont -on alguns estudiants han tallat el trànsit el pont de la Universitat- i Rectorat, la "normalitat" ha imperat a Ciències de la Salut, mentre al campus d'Agrònoms la vaga ha tingut una "escassa incidència". El centre on l'aturada ha tingut un major seguiment és la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (66%), seguida de l'Escola Politècnica Superior (33%) i la Facultat de Dret, Economia i Turisme (25%), segons fonts de la UdL.

Tarragona fa visible la vaga feminista amb una manifestació per la igualtat de gènere

Gairebé un miler de persones, majoritàriament dones, han recorregut aquest dijous el centre de Tarragona per la igualtat de gènere, tot coincidint amb la convocatòria de vaga feminista del Dia Internacional de la Dona, en una manifestació organitzada per UGT i CCOO. La protesta ha començat a la plaça de la Font, on s´ha llegit un manifest reivindicant una millora de condicions laborals per a les dones i contra la violència de gènere. La marxa ha continuat fins a l´Estàtua dels Despullats, on s´ha trobat amb una altra manifestació per la igualtat de gènere, multitudinàriament seguida per més d'un miler d'estudiants i també pensionistes. Segons els sindicats, el seguiment de la vaga als centres de treball ha estat del 80% en la franja de migdia. UGT i CCOO han fet una convocatòria de vaga parcial, amb una aturada de dues hores, per visualitzar el temps que una dona ha de treballar de més per arribar a tenir el mateix salari que un home. La jornada de protestes continuarà aquest dijous a la tarda amb una manifestació a les 19 hores que surt des de la plaça Imperial Tàrraco.

A la concentració davant de l´Ajuntament, ha participat l´alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, així com altres regidors del consistori tarragoní. Qui ha tingut més protagonisme dins d´aquesta concentració ha estat el sector de la neteja, que reclamen "un conveni just". La marxa s´ha iniciat des de la plaça de la Font fins a la Rambla Vella i finalment ha acabat davant l´edifici de la CEPTA. Ha estat aquí quan ha coincidit amb una altra protesta que havia començat també al migdia a la plaça Imperial Tàrraco, on han participat estudiants i on també s´ha unit un grup de pensionistes. Entre una marxa i una altra s´han reunit al mig de la Rambla Nova prop de 2.000 manifestants.

La vaga afecta els ajuntaments i ens comarcals

En el cas de l'Ajuntament de Manresa, segons fonts del consistori, s'han decretat els serveis mínims que han de quedar coberts. Això, òbviament, no significa que tan sols treballin les persones que els cobriran. Per exemple, a l'Oficina d'Atenció Ciutadana hi haurà dues persones de serveis mínims, si bé potser finalment treballa més gent (en funció de qui decideixi fer vaga). A priori, com en la resta d'institucions i centres consultats per aquest diari, no ha estat possible fer una previsió de quantes persones faran vaga, tenint en compte que és un dret i que la gent no té per què comunicar-ho.

La situació de l'Ajuntament de Berga és molt similar a la de Manresa. Han informat que, «davant la convocatòria de vaga que afectarà les activitats de tots els empleats de l'Administració Pública, tant funcionaris com laborals», aquest consistori ha «establert el personal estrictament necessari per garantir el funcionament dels serveis essencials a la ciutat durant la jornada de vaga». Pel que fa als serveis externs que estan vinculats a l'Ajuntament, «es prestaran en funció de l'assistència de treballadores i treballadors en cada cas. Per exemple, es registraran aturades de dues hores en el servei de neteja d'edificis municipals».

Al Consell Comarcal del Berguedà no s'han decretat serveis mínims i fonts de l'ens han explicat que l'atenció al públic «no es veurà afectada». Estimen que dels 85 treballadors de l'ens s'afegiran a la vaga una trentena. Al Consell Comarcal del Bages es preveu que faran exactament el mateix, si bé no han facilitat cap informació.

Milers de dones fan una cadena humana pel centre de Girona

I també aquest matí, milers de dones han fet una cadena humana pel centre de Girona aquest dijous en motiu de la vaga del 8 de març, per reclamar "igualtat real" amb els homes. La representant de la UGT a les comarques gironines, Àngels Torrents, ha celebrat el "seguiment massiu" de l'aturada a la demarcació i ha assegurat que es tracta d'un "dia històric" que serà l'inici d'un "canvi irreversible". Per la seva banda, la responsable d'economia de Comissions Obreres (CCOO) a Girona, Belén López, ha destacat que han centrat la reivindicació en la bretxa salarial "inadmissible" que pateix el col·lectiu femení. Qui també s'ha sumat a la protesta ha estat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha lamentat que s'hagi "normalitzat" la violència masclista, i ha reivindicat Girona com una ciutat que defensa els "valors republicans de justícia social i democràtics". A la cadena humana l'ha precedit una manifestació amb la presència de les treballadores de la neteja que han reclamat "un conveni just" per aquest sector.

La Plaça del Vi de Girona ha estat el punt d'inici de la cadena humana que prop de 2.000 dones han fet fins al rectorat de la universitat. Agafades de la mà han omplert els principals carrers del Barri Vell de la ciutat per denunciar les "diferències evidents que hi ha entre homes i dones en tots els àmbits". L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha recordat que "falta molta feina per fer", i ha tornat a denunciar la "normalització" de la violència de gènere. "En el moment que tenim una víctima ens colpeix, però després ens n'oblidem, i això no pot ser", ha reblat.