L'expresident de l'ANC i número dos de JxCat, Jordi Sànchez, va sol·licitar ahir al Tribunal Suprem (TS) que el deixi en llibertat per poder ser investit en un ple del Parlament el 12 de març. Ho va fer en dos escrits al jutge recollits per Europa Press, en els quals, a través de l'advocat Jordi Pina, demana que se'l posi en llibertat provisional o se li doni permís per anar presencialment al ple.

Argumenta que si no se li permet anar al ple s'estaran vulnerant els seus drets personals i els de els ciutadans, perquè no s'estarà respectant la voluntat d'un Parlament escollit democràticament que vol investir-lo. Per això, sol·licita al jutge «l'immediat alliberament provisional» i que resolgui l'assumpte en la brevetat més gran possible, tenint en compte que el ple d'investidura se celebrarà d'aquí a sis dies. En cas de no aconseguir la llibertat provisional, Sànchez demana que se li atorguin «permisos extraordinaris per poder acudir a l'acte d'investidura del 12 de març».

Pina cita l'antecedent de Juan Carlos Yoldi, que sent pres preventiu d'ETA va ser autoritzat per un jutge el 1987 per acudir presencialment a una sessió d'investidura al Parlament basc. «Aquesta defensa està convençuda que, més enllà del que reclamin ara certs partits polítics o aventurin els mitjans de comunicació, el senyor instructor compartirà el mateix criteri aplicat en el seu moment al cas Yoldi i no desautoritzarà aquella decisió», argumenta Pina. I afegeix que «en un sistema constitucional mínimament respectuós amb les llibertats ciutadanes, riscos difusos per a l'ordre públic no poden legitimar mai l'anul·lació de drets polítics elementals, ni alterar tampoc el sentit de la voluntat d'una cambra parlamentària escollida democràticament».

Paral·lelament, la diputada de la CUP Maria Sirvent va afirmar ahir que considera «difícil» arribar a un acord amb JxCat i ERC abans del dilluns per variar la seva decisió d'abstenir-se respecte a la investidura de Sànchez, i els retreu que fixi el ple per al 12 de març sense respectar els «tempos» que requereixen els seus òrgans de decisió.

En una roda de premsa, Sirvent va qualificar «d'imprudent» la decisió que els va transmetre dilluns el president del Parlament, Roger Torrent, de convocar el ple, malgrat no tenir garantit que la sessió d'investidura permetrà l'inici de la legislatura. Va assegurar que tota la proposta que els va transmetre JxCat i ERC suposa una tornada a l'autonomisme, que és una regressió de drets polítics, socials i civils i va advertir: «No volem provocar un escenari d'eleccions, però aquest escenari tampoc ens farà acceptar una proposta de gestió de l'autonomisme». «Tant JxCat com ERC coneixen perfectament quins són els processos de presa de decisions de la CUP, perquè són públics. Aquests processos requereixen de debat i deliberació. Fer proposta d'última hora és no respectar els processos assemblearis de decisió, amb el que es fa difícil que puguem arribar a un acord d'aquí al dilluns», va raonar.

Per la seva banda, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va demanar al PDeCAT que posi fi a «l'espectacle» a Catalunya formant ja un Govern que respecti la llei i les regles de joc. Segons va dir, a partir d'aquest moment «hi haurà diàleg» i podran començar a «construir».