El Tribunal Constitucional va evitar pronunciar-se sobre la constitucionalitat de la investidura fracassada de Carles Puigdemont després de conèixer la nova proposta de candidat anunciada dilluns per Roger Torrent en la persona del número dos de la llista de JxCat, Jordi Sánchez.

El ple d'aquest òrgan, que tenia sobre la taula l'admissió o no del recurs del Govern espanyol (amb l'informe en contra del Consell d'Estat) va acordar concretament donar termini tant a l'Executiu de Mariano Rajoy com al Parlament de Catalunya i a la resta de parts personades, entre les quals hi ha el mateix Puigdemont i la resta de diputats electes del JxCat, perquè es pronunciïn sobre l'eventual pèrdua d'objecte del procediment.

Aquesta pèrdua d'objecte seria conseqüència de la publicació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, de sengles resolucions per les quals Torrent deixa sense efecte les que van ser recorregudes en el seu moment per l'Advocacia de l'Estat i fixa el ple d'investidura de Sànchez per a dilluns que ve.

El Tribunal acorda, així mateix, mantenir les mesures cautelars dictades el 27 de gener passat mentre es resol si s'ha produït o no la pèrdua d'objecte del procediment. En aquesta ocasió es van suspendre cautelarment les resolucions dirigides a investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i advertia que no podria dur-se a terme ni a través de mitjans telemàtics ni per substitució per un altre parlamentari i que, en tot cas, havia de tenir autorització judicial.

El TC també va prohibir delegar el vot en altres parlamentaris als membres de la cambra autonòmica sobre els quals pesés ordre judicial de crida i cerca i ingrés a la presó.

D'altra banda, el tribunal de garanties ha admès el recurs del PSC contra el bloqueig de la legislatura, per la qual cosa estudiarà si una situació similar en les properes setmanes vulnera el dret fonamental dels diputats de complir amb la seva funció legislativa. Considera que el cas podria tenir «unes conseqüències polítiques generals» que podrien aplicar-se en altres casos en el futur.