El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no veu incitació a l'odi en la crema de fotos de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona per part de dos joves el 13 de setembre del 2007. Segons la sentència feta pública ahir, els jutges creuen per unanimitat que l'acte, dut a terme per Enric Stern i Jaume Roura com a protesta per la visita del llavors monarca a la ciutat, està emparat per la llibertat d'expressió i pensament dels joves, que, diuen, va ser violada.

Així, el tribunal dóna la raó als demandants, que van al·legar que la sentència espanyola que els declarava culpables d'insultar la Corona era una «ingerència injustificada» en el seu dret a la llibertat d'expressió, recollit per l'article 10 del Conveni Europeu dels Drets Humans. Stern i Roura van ser inicialment condemnats a 15 mesos de presó però el jutge va acabar substituint la sanció per una multa de 2.700 euros cadascun. El tribunal considera, sobre aquest punt, que la condemna imposada no va ser «proporcionada ni necessària en una societat democràtica» i obliga Espanya a tornar als joves la quantitat corresponent a les multes -2.700 euros a cadascun- i 9.000 euros a tots dos. Els magistrats apunten també que l'acte va ser part d'una crítica política, «més que personal», de la monarquia en general, i que no anava més enllà «d'un cert grau permissible de provocació» per transmetre un missatge «crític».

La resolució del cas arriba dos anys després que el TEDH obrís una investigació sobre els dos joves antimonàrquics. L'Audiència Nacional va condemnar Jaume Roura i Enric Stern a 15 mesos de presó per un delicte d'injúries a la Corona. El seu advocat, Benet Salellas, va recórrer la sentència però, finalment, el Tribunal Constitucional la va ratificar el juliol del 2015. La sentència concloïa que cremar fotografies del rei no està emparat per la llibertat d'expressió perquè és un acte «ofensiu» i «incitador a l'odi».

Salellas va demanar llavors a Estrasburg que es pronunciés sobre si la crema de fotografies del monarca suposava un delicte d'incitació d'odi o bé, per contra, si era un acte emparat per la llibertat d'expressió, un dels drets reconeguts en el Conveni Europeu dels Drets Humans.

Els encausats criden a fer pires

Els encausats per cremar fotos del rei van afirmar ahir que la sentència del TEDH és una «victòria» que demostra la «persecució» de l'Estat espanyol «contra la llibertat d'expressió». En una roda de premsa feta a la plaça del Vi de Girona, el mateix lloc on els joves van cremar fotos de Joan Carles I el setembre del 2007, van celebrar la decisió judicial i van instar a fer «pires monàrquiques» per protestar contra la presència del monarca cada cop que visiti el país.

La defensa de Roura i Stern va afirmar que la sentència és una «estocada molt profunda» contra el delicte d'injúries a la Corona. «És una esmena a la totalitat a la justícia espanyola», va afirmar l'advocat Benet Salellas. Ni Roura ni Stern van participar a la roda de premsa però sí que hi va haver alguns dels 16 encausats (que van acabar absolts) que posteriorment van cremar fotos en solidaritat amb ells. Dissabte hi haurà una petita celebració de la sentència a la plaça Sant Pere de Girona.