Ana Julia Quezada, la detinguda per la mort de Gabriel Cruz, va confessar en l'interrogatori davant especialistes de la Guàrdia Civil i els seus advocats que va matar a la finca de Rodalquilar el nen de vuit anys després de discutir amb ell. El mateix dia que es va donar per desaparegut Gabriel a Las Hortichuelas de Níjar, en sortir de la casa de la seva àvia amb destinació a la dels seus oncles i cosins, Ana Julia Quezada va recollir al seu cotxe el nen i el va portar a la finca de la família de la seva parella i pare del nen, segons la primera confessió d'aquesta dona de 43 anys i d'origen dominicà.

Va reconèixer que a la finca va discutir amb el Gabriel fins a provocar-li la mort després que el menor intentés primer agredir-la. En la seva confessió dels fets, parcial i confusa, Quezada no va reconèixer que provoqués la mort del petit en colpejar-lo directament amb un objecte al cap. La seva explicació va ser que van discutir i que d'aquí van passar a un forcejament en què el nen va agafar una destral, amb la qual es va acabar colpejant al cap. Després, la dona afirma que es va espantar i el va asfixiar fins a provocar-li la mort. Els fets concrets de la defunció es determinaran quan es conegui l'autòpsia definitiva d'un cas que ha estat declarat secret i en el qual, en paral·lel, la Guàrdia Civil ha anat recollint més proves.

L'advocada Beatriz Gámez, del despatx que defensa Quezada, va assegurar que l'única sospitosa per la mort del Gabriel s'ha ofert a «col·laborar» amb els agents, alhora que va explicar que ahir va ser la «primera vegada» que els especialistes li van demanar que parlés sobre els fets.

Segons la lletrada, l'interrogatori va durar prop de dues hores i la seva clienta va respondre «totes les preguntes». A la tarda, Quezada va ser traslladada de nou a la finca de Rodalquinar per estar present en unes noves diligències policials. Posteriorment, la lletrada va assegurar que Quezada va admetre davant la Guàrdia Civil que va actuar sola. També va indicar que a l'escena del crim «hi ha una destral», sense donar més detalls sobre si va ser ella la que va colpejar el nen al cap. La seva defensada passarà a disposició judicial avui a les 12 del migdia.

Els agents van recuperar la roba que portava el menor el dia de la seva desaparició en un abocador de Retamar, una urbanització costanera situada entre Hortichuelas i Puebla de Vícar, dos dels escenaris del crim. Fonts de la investigació van avançar que la mort es va produir per asfíxia el mateix dia de la desaparició, el 27 de febrer, vigília del Dia d'Andalusia i festiu a la comunitat autònoma. El jutge ha prohibit la incineració del cos del Gabriel, al qual es va donar sepultura ahir després de la missa celebrada a la catedral d'Almeria. El magistrat només ha autoritzat l'enterrament del menor davant la possibilitat que puguin practicar-se noves proves o se sol·liciti una segona autòpsia.

Comiat multitudinari

Unes 5.000 persones van acudir a la plaça de la catedral d'Almeria per donar el seu últim adéu a Gabriel Cruz i assistir a la missa funeral oficiada pel bisbe de la diòcesi d'Almeria, Adolfo González Montes, que van seguir a través de dues pantalles gegants col·locades als costats del pòrtic d'entrada del temple, ja que les exèquies es van celebrar amb l'única presència de familiars, persones properes i autoritats civils i militars.

Patricia Ramírez i Ángel Cruz, pares del Gabriel, van demanar «intimitat» per donar sepultura al petit al cementiri de Fernán Pérez, a Níjar. «Sabem que el Gabriel ja és en algun lloc amb els seus peixos i que la bruixa dolenta del conte ja no existeix», va assegurar, trencada pel dolor i el cansament, Patricia Ramírez, i va afegir que es queda «amb la quantitat de coses bones que ha tret de tothom» el seu fill durant els 12 dies en què va estar en parador desconegut, i amb l'onada de solidaritat.