L'empresari rus Nikolai Glushkov, un amic proper del difunt oligarca Borís Berezovski, va ser trobat sense vida al seu domicili del Regne Unit dilluns a la nit, per causes encara per determinar, segons van informar ahir fonts del seu entorn al diari britànic The Guardian. La Policia Metropolitana va anunciar l'obertura d'una investigació antiterrorista de la mort «inexplicada», que no obstant això va desvincular de l'intent d'assassinat de l'exespia rus Sergei Skripal.

Glushkov, de 68 anys, va treballar en la dècada dels noranta per a Aeroflot i LogoVAZ, la compa-nyia automobilística de Berezovski. Després de la caiguda en desgràcia de l'oligarca, que es va escapar al Regne Unit, Glushkov va ser condemnat per frau i blanqueig de capitals i va passar cinc anys entre reixes, fins al 2004. Després d'escapar-se ell també al Regne Unit, on va rebre asil polític, va comparèixer davant un tribunal per declarar en contra de l'empresari Roman Abramovich, considerat una persona afí al Kremlin i al president Vladímir Putin. Segons Berezovski, Abramovich li va estafar 5 milions de dòlars, però la Justícia no li va donar la raó.

Berezovski va desaparèixer de la vida pública i el març del 2013 es va localitzar el seu cadàver a l'habitatge de la seva exdona a Berkshire. La policia va atribuir llavors la defunció a un suïcidi, una versió de la qual va dubtar el seu entorn i que no s'ha corroborat en termes oficials.

Per la seva banda, Glushkov va rebre el 2017 una segona condemna per corrupció a Rússia, després de ser jutjat in absentia pel presumpte robatori de 123 milions de dòlars. L'empresari va ser sentenciat a 8 anys de presó.