La Guàrdia Civil va trobar ahir el cadàver de Gabriel Cruz, el nen de 8 anys desaparegut des del 27 de febrer passat a Las Hortichuelas de Níjar, a Almeria. L'actual parella del pare del menor, que va trobar la samarreta amb ADN del nen, va ser detinguda quan transportava el cos al maleter del seu cotxe. El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va informar personalment de la troballa del cos als pares de Gabriel, i els va traslladar el seu profund dolor i commoció. Un ampli dispositiu de recerca havia intentat localitzar el nen des del dimarts 27 de febrer, vigília del Dia d'Andalusia i festiu a la comunitat autònoma.

La troballa de la samarreta interior amb ADN de Gabriel Cruz va augmentar les sospites sobre la possible implicació de l'entorn familiar en la desaparició del menor. Les indagacions policials es van centrar especialment en Ana Julia Quezada, l'actual parella del pare del nen, que va ser la persona que va trobar aquesta peça.

L'arrest de la parella del pare del menor es va produir 12 dies després que es perdés el rastre de Gabriel en el camí que uneix les cases dels seus avis i els seus oncles a Las Hortichuelas de Níjar. Després d'unes primeres hores de confusió, les proves d'ADN van confirmar que la samarreta pertanyia a Gabriel. Es tractava de la primera pista concreta sobre el nen. Els investigadors de la Guàrdia Civil van guardar silenci sobre els dubtes que envoltaven aquesta troballa mentre recollien dades sobre la possible implicació d'Ana Julia Quezada en la desaparició.

No s'explicaven que la peça trobada per la parella del pare hagués aparegut en una zona que havia estat inspeccionada per voluntaris i especialistes, ja que era a només quatre quilòmetres de Las Hortichuelas. La samarreta interior no era entre la llista detallada que van donar els pares per ajudar en el rastreig i va aparèixer eixuta després de dies de pluges i mal temps a la zona.

Presència a les batudes

Fins a la seva detenció, Ana Julia Quezada havia participat en les nombroses batudes per buscar Gabriel. Va publicar en el seu perfil de les xarxes socials diversos missatges i fins i tot va fer declaracions als nombrosos mitjans de comunicació que es van desplaçar a la zona. L'1 de març va explicar a una reportera de TVE que havien ensenyat al nen que cridés si se li apropava un desconegut.

«Aquell mateix matí vam estar esmorzant i va sorgir la conversa. L'àvia i jo li vam dir: 'Tu si veus un desconegut corre, eh, no et paris'. I ves per on, aquell mateix dia va desaparèixer el nen», va assegurar després d'interrompre unes declaracions d'Ángel Cruz, el pare de Gabriel.

Com Ángel i Patricia Ramírez, els pares de Gabriel (tots dos es van separar, tot i que van reconèixer des del primer moment que tenen una bona relació), Ana Julia donava detalls sobre la personalitat del menor, i negava la possibilitat que se n'hagués anat sol per pròpia voluntat. «El Gabriel no se n'aniria sol. No s'allunyava, marxava de casa mitja hora i tornava. Li deies una hora i tornava», va apuntar.

Zoido va demanar «respecte per les hores transcendentals» de la investigació «minuciosa» de la Guàrdia Civil. La detinguda va ser conduïda fins a dependències de la comandància d'Almeria. Des de divendres, quan li va prendre declaració, els agents de l'Institut Armat havien muntat un dispositiu a l'espera que Ana Julia Quezada cometés una errada.

Cotxes de la policia la van seguir ahir fins a la Puebla de Vícar, uns 80 quilòmetres a l'oest de Las Hortichuelas. Quan estava a punt d'entrar en un garatge d'un bloc de pisos van treure-la del turisme i van emmanillar-la. Al maleter del turisme portava el cos sense vida de Gabriel. Ara es tracta de determinar si en el segrest i mort del petit hi va participar sola o hi ha altres persones implicades.

La Guàrdia Civil ha pres declaració a nombrosos familiars i veïns, entre ells Diego Miguel F. Z., que va ser detingut el dimecres 28 de febrer i interrogat en dependències policials. Feia dos anys que assetjava la mare del nen, Patricia Ramírez, que sempre el va desvincular de la desaparició.