La jutgessa del Jutjat d'instrucció 1 de Ripoll envia a judici les quatre monitores-socorristes i el director de la piscina per la mort d'una nena de 4 anys durant un curset de natació el maig del 2017. La interlocutòria que posa punt final a la instrucció veu indicis d'homicidi per imprudència greu perquè aquell dia no hi havia "personal fent funcions de socorrista ni a la piscina petita ni a la gran". De fet, ressalta que "CAP" dels monitors ni professors es van adonar que la petita no estava amb la resta del grup fins que van veure el seu barnús i les seves xancletes en un banc. Ja era massa tard perquè la nena surava sense vida "a la part profunda" de la piscina. L'escrit també recull que el director de la instal·lació va cometre una "negligència greu" perquè la part de la piscina on va aparèixer la petita tenia una "visibilitat deficient". El cas ara s'envia a les parts perquè formulin els seus escrits. A la interlocutòria el jutjat també fa responsables civils tant l'Ajuntament de Ripoll com el Departament d'Ensenyament.

El jutjat ha posat punt final a la investigació i conclou que hi ha indicis per enviar a judici les quatre monitores-socorristes i el director de la piscina de Ripoll. Segons recull la interlocutòria, "es indicis sobre l'autoria dels fets" es desprenen tant de l'atestat policial dels Mossos d'Esquadra com de les declaracions que els investigats van fer el juny de l'any passat. També es basa en el resultat de l'informe dels forenses que va certificar que la nena havia mort ofegada.

Els fets van tenir lloc el 19 de maig del 2017. Aquell divendres al matí, 27 alumnes de P4 de l'Escola Pirineu de Campdevànol (Ripollès) van anar a fer un curset de natació a la piscina. Segons descriu la interlocutòria, el curset es feia entre les 10:50 i les 11:40 i constava de dues parts: quaranta minuts d'activitats dirigides durant els quals "cada monitor s'encarregava del seu grup", i deu minuts de joc lliure "on tots els nens s'agrupaven a la piscina petita".

La jutgessa determina que aquell matí la instal·lació no tenia cap socorrista, perquè l'encarregada de vigilar la piscina entre les 9.45 i les 11.45 va haver de fer de monitora ja que en faltava una perquè sinó no es podia fer el curset als nens de P4. "Va passar a cobrir la vacant, efectuant feines de monitora i no de socorrista", afegeix la interlocutòria. Això implicava que no vigilava els nens des de fora la piscina sinó que estava dins l'aigua amb el grup de menors.

Aquell matí, segons el jutjat, hi havia quatre monitores de de la piscina municipal de Ripoll que es van repartir els 27 nens del grup. Als menors, també els acompanyaven quatre professores del CEIP Pirineu que "com que els nens eren petits, també estaven a l'interior de la piscina mentre es feia el curs".

"CAP" se'n va adonar

"CAP de les monitores, ni professores, va advertir l'absència de la menor fins que la resta dels nens ja es dirigien als vestuaris", indica la interlocutòria. Quan els infants sortien de la piscina, abans d'entrar a les dutxes, recollien el seu barnús i les xancletes (que havien deixat en un banc de pedra davant la piscina petita). El dia dels fets, el grup va anar als vestuaris, i no va ser fins una estona més tard quan una professora va veure que hi havia un barnús i unes xancletes damunt del banc.

El jutjat recull que la mestra va anar al vestuari a veure si trobava la petita i, com que no hi era, va tornar a la piscina. "Es va apropar a la piscina i la veure flotant a la part profunda de l'aigua, ja sense vida", conclou la resolució.

Negligència greu

La interlocutòria també subratlla que el director de la piscina va cometre una "negligència greu". D'entrada, perquè, com recull l'informe dels mossos, la part profunda de la piscina petita tenia "una visibilitat deficient". A més, el jutjat recorda que aquell dia, durant el curset que feien els nens de P$, "no hi havia personal fent les funcions de socorrista", cosa que és obligatòria en aquest tipus d'instal·lacions.

El jutjat considera que, com que els alumnes eren nens de P4 que "s'iniciaven a la natació", s'hauria d'haver "reforçat" la presència de socorristes i puntualitza que la situació que es va viure aquell dia, en què faltava una de les monitores, "no va imprevisible" ja que com a mínim se sabia des del dia abans.Homicidi per imprudència greu

La jutgessa tanca la instrucció i envia a judici les quatre monitores-socorristes i el director de la piscina. Considera que hi ha indicis per concloure que podrien ser autor d'un delicte d'homicidi per imprudència greu. Tot i això, ara està en mans de la fiscalia i de les acusacions particulars decidir si acaben acusant els investigats. Les parts, incloses les defenses, disposen d'un termini de deu dies per formular els seus escrits.

A la interlocutòria, el jutjat de Ripoll fa responsables civils tant l'Ajuntament de Ripoll com el Departament d'Ensenyament. Això vol dir, que podrien haver d'assumir el pagament d'indemnitzacions en cas de condemna.