n El president executiu i creador de la xarxa social Facebook, Mark Zuckerberg, es va disculpar amb els britànics per romandre impassible després que una aplicació «traís la confiança» dels seus usuaris i facilités l'escàndol d'adquisició il·legal de dades de la consultoria Cambridge Analytica.

«Tenim la responsabilitat de protegir la seva informació. Si no podem, no la mereixem», segons la nota de disculpa de text negre sobre un fons blanc, amb només un petit logo de Facebook. «Estem investigant cada aplicació que hagi pogut accedir a les seves dades abans que arregléssim aquesta situació», va escriure Zuckerberg.

Les dades presumptament van ser recol·lectades a través d'una app de predicció de personalitat anomenada Thisisyourdigitallife, desenvolupada per un professor de la Universitat de Cambridge, Aleksandr Kogan, i haurien estat utilitzades per a campanyes polítiques.

Zuckerberg va confirmar, quatre anys després, que l'aplicació «va filtrar dades de Facebook de milions de persones el 2014». «Va ser una traïció a la seva confiança, i lamento no haver fet més en aquell moment», va afegir Zuckerberg.

Escorcoll a les oficines

Cambridge Analytica, acusada en últim terme de l'aprofitament d'aquestes dades per al seu ús en campanyes electorals, va ser objecte d'un escorcoll de les seves oficines divendres per investigadors britànics. Cambridge Analytica es va defensar dient que es pensava que la informació dels usuaris s'havia obtingut complint les lleis de protecció de dades, i que més tard la va eliminar a petició de Facebook.

Zuckerberg, la firma del qual ha perdut més de 50.000 milions de dòlars en valor de mercat des de les acusacions, va assegurar que Facebook donaria als usuaris més informació i control sobre qui pot accedir a les seves dades. «Gràcies per creure en aquesta comunitat. Prometo fer-ho millor, per vostès», va escriure.

Els anunciants Mozilla i el banc alemany Commerzbank han suspès els anuncis en el servei i el hashtag #DeleteFacebook ha estat trending topic. Divendres, el compte del fabricant d'automòbils elèctrics Tesla Inc i les pàgines de Facebook de la seva compa-nyia de coets SpaceX, amb 2,6 milions de seguidors, van ser eliminats després de la promesa del seu president executiu, Elon Musk.