La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, assegura en una entrevista publicada ahir al diari Ara: «La situació de bloqueig ens afavoreix». Considera que és així perquè «qui no es pot permetre una Catalunya ingovernable és l'Estat», i posa d'exemple el no del PNB als pressupostos generals «fins que no s'aixequi el 155».

Ara bé, Paluzie, que és «conscient» del risc de presó, insisteix a investir Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat i ho veu «millor» que tornar a plantejar el nom de Jordi Sànchez.

L'exdegana d'Economia de la UB, que considera que l'entitat sobiranista ha de «recuperar la distància» amb els partits, defensa que l'electorat d'ERC «no pot entendre» els discurs dels republicans. «Pots fer un discurs de realisme i dir que som febles, que no ens n'hem sortit, fer autocrítica, però el que no pots fer és ara dir que no hi ha majoria després d'haver pressionat per fer la DUI a l'octubre», assegura.

Paluzie insisteix en Puigdemont perquè «en el moment que hi hagi un altre president, la seva figura perdrà força», afirma a la mateixa entrevista. De fet, defensa tornar-lo a investir també perquè «és l'única figura que queda del Govern legítim». I amb la detenció de Puigdemont a Alemanya, Paluzie creu que «ha tornat a sorgir que és una causa política i hi ha veus importants a Europa denunciant-ho».

Crítica amb com es van gestionar els dies posteriors a l'1-O, Paluzie defensa que s'han de pensar «estratègies que enforteixin quan es presenti una altra finestra d'oportunitat» per a l'independentisme. «Des del derrotisme, la inseguretat i la incoherència no s'eixampla res. Dient el contrari del que deies abans no sumaràs ningú», insisteix la líder de l'ANC. De fet, és en aquest context que creu que va ser un «error» pensar que «des de la feblesa» l'Estat negociaria amb el Govern: «No dialoga tret que no tingui altre remei».

A més, la successora de Jordi Sànchez defensa que «és ingenu pensar» que amb un govern autonòmic es reobriran el Diplocat o les delegacions a l'exterior: «En realitat, no és tant diferent el 155 d'un govern autonòmic tutelat», rebla. Respecte de les mobilitzacions a partir d'ara, Paluzie també diu que «cal estar preparat per respondre ràpid» al marge de les xifres de participació. En ser preguntada pels CDR, la líder de l'ANC demana «estudiar bé» la seva proposta.