Una manifestació massiva de milers de palestins al llarg de la frontera de Gaza amb Israel, declarada pacífica pels seus organitzadors, Hamàs, va esclatar amb violència el divendres passat, amb almenys 16 palestins morts i diversos centenars de ferits en xocs amb soldats israelians.

Divendres va marcar l'inici de sis setmanes de protestes que Hamàs ha planejat contra Israel i el desplaçament de població palestina lligat a la seva creació el 1948. Les manifestacions van començar divendres amb un campament que es va instal·lar a uns 500 metres de la frontera de 25 milles (40 quilòmetres) de Gaza amb Israel. El clímax arribarà a mitjan maig amb una marxa massiva a la frontera que Israel tem que es converteixi en un intent de violar el seu territori.

Els líders de Hamàs van presentar la iniciativa com un esforç pacífic, tot i que van reconèixer que es podia descontrolar. Això va passar unes hores després, quan els manifestants van llançar roques, bombes de foc i pneumàtics cremats als soldats israelians, que van respondre amb gasos lacrimògens, bales de goma i munició.

L'exèrcit israelià, que calcula que hi van participar 20.000 persones, va dir que es van produir avalots en cinc localitats al llarg de la frontera i la ràdio de l'Exèrcit va informar que uns 900 palestins s'estaven manifestant en solidaritat a Cisjordània. 16 palestins van morir el divendres i més de 1.400 van resultar ferits, segons el ministre de Salut de Gaza. El portaveu de l'exèrcit va dir que els militants es van apropar a la frontera del nord de Gaza i van disparar contra soldats israelians, que van «obligar» l'exèrcit a disparar.

Anteriorment, l'exèrcit va dir que els militants intentaven plantar explosius al llarg de la frontera sota la cobertura de les protestes i que els activistes van enviar una noia de set anys a la tanca en un intent aparent d'aturar el foc israelià, però els soldats van entendre el que estava passant i va tornar la nena als seus pares.

Les protestes arriben enmig de tensions creixents a causa del reconeixement del president Donald Trump, el desembre, de Jerusalem com a capital d'Israel, així com un pla de pau dels Estats Units encara pendent que el president de l'Autoritat Palestina Mahmud Abbas ja s'ha compromès a rebutjar.