Jordi Pesarrodona, regidor de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada per Esquerra, ha estat citat a declarar el dia 23 d'abril perquè la Guàrdia Civil el va denunciar per delictes d'odi i de resistència al col·legi Joncadella, al seu municipi, durant la jornada del referèndum.

Sis mesos després de l'1 d'octubre, en quin punt ens trobem?

Hi va haver un abans i un després del referèndum. Aquella jornada va significar un autèntic punt d'inflexió. Ara hem d'anar construint a poc a poc la República. Vam tenir una oportunitat històrica el dia tres, però igualment hem d'anar pas a pas, i podem fer-ho.

Com va viure la jornada del referèndum?

Van venir contra mi i em van agredir, a més dels insults que ja vaig rebre per la protesta amb el nas de pallasso. La sorpresa ha estat que al final m'han imputat ells a mi, i que potser acabi amb una pena de presó. S'han begut l'enteniment del tot. El dia 1 d'octubre, el que vam fer va ser resistir pacíficament per defensar les urnes. I ara va i m'imputen per un delicte d'odi... Estan castigant diverses persones que han agafat com a icones amb la intenció que tot el poble s'arronsi, però no ho aconseguiran.

Com veu el futur?

El que hem de fer és tirar endavant. Si, en el meu cas personal, he de pagar amb pena de presó, endavant, no tinc gens de por. L'Estat espanyol es troba en un moment de clímax absolut i no hi ha volta enrere. Tot i així, també vull afegir que es tracta de continuar sempre pacíficament i a poc a poc. En el cas que es puguin establir ponts de diàleg, hi hem d'estar oberts, tenint en compte que el full de ruta és sens dubte la construcció de la República Catalana. A més, el diàleg s'ha provat que l'hem defensat sempre.

Quines conseqüències ha patit la Catalunya independentista des de l'1 d'octubre?

Aquell dia no l'oblidarem mai més. Pel que fa a Sant Joan de Vilatorrada, la gent que va ser a primera fila de la repressió policial ja no ho oblidarà mai més. A partir d'aquell dia, com he dit, ja no hi ha punt de retorn. Si hi havia alguna manera de reintentar l'autonomia i establir un cert diàleg després del referèndum, es va esfumar. La repressió indiscriminada va fer veure la màscara que portaven de manera més o menys discreta fins aquell moment. Els temps són canviants i l'únic camí és la República amb diàleg amb els veïns.