El polític sallentí David Saldoni, president de l'Associació Catalana de Municipis, va participar ahir al matí en la manifestació celebrada a Berlín per reclamar «Per una solució política: llibertat presos polítics catalans». Aquest era el lema de la marxa. «Els alcaldes fem una crida a les autoritats europees perquè ens escoltin», va afirmar el batlle de la localitat bagenca: «Nosaltres hi érem, als nostres pobles no hi va haver violència, sinó un clam per votar, per decidir lliurement, democràticament i pacíficament el nostre futur». En l'acte convocat a la capital alemanya hi va prendre part mig miler de persones.

Saldoni va explicar que va voler ser a Berlín el dia que es complien sis mesos de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre en representació dels alcaldes i alcaldesses de Catalunya que volen «denunciar les mentides sobre les quals basen la causa catalana». El sallentí també va assegurar que l'euroordre que té Puigdemont a la presó de Neumünster, així com els motius judicials pels quals hi ha altres persones a l'exili o a la presó, «es basen en una violència que no va existir».

El president de l'ACM va recordar que el món local català ha presentat el Pla Actuem per «explicar les veritats del procés català». Entre les accions previstes hi ha els actes que els alcaldes catalans faran als quatre països on hi ha gent retinguda «per explicar la veritat i demostrar que d'un país que és capaç de crear falses veritats ningú en pot esperar un judici just».