Institucions Penitenciàries estudia obrir un expedient disciplinari al funcionari de presons José Ángel Hidalgo, que va comparèixer ahir durant més d'una hora davant un inspector d'aquesta institució per donar explicacions pel seu article a la revista Ctxt on criticava l'empresonament dels polítics independentistes.

Segons fonts d'Institucions Penitenciàries, un cop Hidalgo va donar explicacions en el marc de la informació prèvia, caldrà que l'inspector decideixi si manté viva la investigació i li obre un expedient, o bé si arxiva el cas. La resolució, segons aquestes fonts, pot fer-se efectiva en els pròxims dies. Després de declarar, Hidalgo va afirmar que està «molt tranquil» i va defensar el seu dret a opinar lliurement: «Volen que opini com Mariano Rajoy, però jo tinc la meva pròpia opinió».

Hidalgo va rebre una citació el passat dimecres i va comparèixer acompanyat d'un advocat sindical. Segons va explicar ell mateix, va rebre un tracte correcte i va ser preguntat pel contingut de l'article «Els gats d'Estremera» on qualificava de «vergonya democràtica» que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva estiguin a la presó per «crims» polítics. Ahir també va ironitzar sobre el fet que els responsables de la institució hagin llegit «amb molt interès» el seu article i l'hagin analitzat «frase a frase». Va apuntar que durant la seva compareixença va defensar que havia actuat en el marc de «l'exercici de la llibertat d'expressió» i que l'article «està carregat de metàfores» i d'un èmfasi «periodístic» per expressar «una opinió política». «He dit aquí el que he dit fora» i «crec que és una barbaritat que no puguem tenir la nostra opinió política», perquè «és evident que algú no vol que un funcionari de presons opini políticament i amb l'energia amb que ho he fet», va sentenciar.