La Fiscalia de l'Audiència Nacional va anunciar que ha impulsat «i ho seguirà fent» accions contra les «intolerables actuacions» dels Comitès de Defensa de la República a Catalunya (CDR) amb l'objectiu de «portar davant la justícia els autors i promotors d'aquests vandàlics actes».

Segons va informar la Fiscalia de l'Audiència Nacional ahir en un comunicat, té el suport de la Fiscalia General de l'Estat per impulsar «investigacions penals de tot tipus» contra els responsables dels actes de desobediència i protesta convocats pels CDR, com el tall de carreteres o l'aixecament de les barreres de peatges a Catalunya.

Per a la Fiscalia, aquests actes busquen «la subversió de l'ordre constitucional» i «posen en perill no només la pau pública, sinó la mateixa essència del sistema democràtic que els fiscals estem obligats a defensar», expliquen en el comunicat.

A més, la Fiscalia assenyala que les actuacions dels CDR exalcen «amb violència persones judicialment investigades pels més greus delictes que poden donar-se en un Estat social i democràtic de dret com és la rebel·lió», en al·lusió als dirigents del procés que són a la presó.

«Aquestes conductes, que a la vista dels últims esdeveniments poden constituir delictes de rebel·lió, malversació i altres delictes contra l'ordre públic, no seran permeses i la Fiscalia, com a garant de l'ordre constitucional, hi actuarà en contra amb contundència per portar els seus autors davant la Justícia», sentencia el comunicat.

El subsecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, va assegurar ahir que els Comitès de Defensa de la República (CDR) li «recorden» la «kale borroka», i va responsabilitzar els Mossos d'Esquadra, en concret els «quadres intermedis», de no impedir els «altercats» que aquests grups estan duent a terme a Catalunya. «Em recorda el pitjor que vam viure en la política basca», va lamentar en una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, en la qual va afirmar que els catalans «no es mereixen» que hi hagi «grups entorpint autopistes o produint altercats». Segons Maroto, aquests «grupúscles» que protagonitzen «semiviolència i altercats» són «l'herència que deixa el procés» sobiranista, que li recorda «desgraciadament» el «pitjor» que s'ha viscut al País Basc.

«Sonen una mica a la kale borroka», va emfatitzar. Així mateix, el subsecretari de Política Social i Sectorial del PP va criticar la manifestació que va tenir lloc a Alemanya aquest diumenge a favor de l'alliberament de l'expresident català Carles Puigdemont, en la qual «de les cinc persones que eren, dues o tres portaven banderes dels presos d'ETA curiosament barrejades amb estelades», segons Maroto.

«Comandos violents»

El president de Cs, Albert Rivera, va demanar al «Govern de Catalunya, que és Rajoy i Sáenz de Santamaría, el govern del 155», que «faci alguna cosa» davant els «comandos separatistes violents» i que «garanteixi la seguretat i la mobilitat», sobretot amb referència a l'operació tornada de Setmana Santa.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va exigir ahir a les autoritats públiques que garanteixin la «seguretat necessària» davant els «actes vandàlics» dels darrers dies a Catalunya per part dels CDR.

Nova acció dels CDR

Ahir mateix, els CDR van aixecar les barreres del peatge de la C-32 entre Castelldefels i Sitges, en una acció que va durar prop de mitja hora. Al voltant de les 5 de la tarda, diverses persones van accedir al peatge de Vallcarca i van arrencar les tanques que controlen el pas dels vehicles, segons va informar Abertis.