El ple del Parlament ha rebutjat avui, amb el vot delegat per primera vegada de Carles Puigdemont, exigir al president de la cambra catalana, Roger Torrent, que comparegui "urgentment i immediatament" per proposar un candidat "viable" a la investidura d'un nou president de la Generalitat.

La proposta de resolució l'havia presentat el grup de Ciutadans, que exigia a Torrent "posar fi de manera immediata a la situació de bloqueig de les institucions de Catalunya que les seves decisions han suposat en perjudici dels ciutadans".

La resolució, defensada per la pròpia líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, des del faristol de l'hemicicle, denunciava que Torrent "està desatenent el seu deure institucional de promoure una candidatura viable a la presidència de la Generalitat, bloquejant d'aquesta manera el Parlament".

Per això, Ciutadans sol·licitava a Torrent que comparegués de manera immediata davant el ple per "comunicar pública i transparentment al conjunt de diputats la seva elecció d'un candidat viable" o bé "la seva impossibilitat per fer-ho", permetent així "un debat públic i transparent, en què tots els diputats democràticament elegits pels ciutadans hi puguin participar".

La proposta ha estat rebutjada, amb 40 vots a favor -de Ciutadans i PPC- i 94 vots en contra -de JxCat, ERC, el PSC i els comuns-, inclosos els vots delegats dels sis diputats presos.

Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han delegat el seu vot en la portaveu parlamentària de JxCat, Elsa Artadi, mentre que Oriol Junqueras i Raül Romeva han pogut votar a través del portaveu d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià.