El relator especial de l'ONU sobre els drets a la llibertat d'opinió i expressió, David Kaye, ha demanat avui a les autoritats espanyoles que no s'acusi de rebel·lió a "figures polítiques a Catalunya" en el marc del referèndum il·legal celebrat l'1 d'octubre.

Els relators treballen de manera voluntària, no són personal de l'ONU i no perceben un sou per la seva labor, per la qual cosa són independents de qualsevol Govern o organització i actuen a títol individual.

Segons ha opinat Kaye en un comunicat, "les acusacions per rebel·lió, que poden portar a sentències llargues, suposen el risc de desencoratjar un discurs totalment legítim, fins i tot si és controvertit i incòmode".

Per a l'expert independent, "la llibertat d'expressió és la pedra angular de tota societat democràtica i lliure i així ho seguirà sent després que les actuals controvèrsies polítiques desapareguin" a Catalunya.

El relator diu estar "preocupat perquè els càrrecs de rebel·lió per actes que no impliquen violència o incitació a la violència puguin interferir amb els drets a les protestes públiques i la dissidència".

"Tinc l'esperança que Espanya desplegarà les seves institucions democràtiques per fomentar un espai de debat i que trobarà eines creatives per abordar el diàleg i la reconciliació en l'actual situació política", ha dit Kaye.

Tretze líders independentistes, entre ells l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, han estat processats pel Tribunal Suprem per rebel·lió com a conseqüència del referèndum il·legal i la proclamació unilateral d'independència aprovada al Parlament català.