La Fiscalia General de l'Estat ha emès un comunicat on afirma que estudia emprendre accions per tal que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) valori si s'ajusta a dret la decisió del tribunal alemany d'alliberar Puigdemont i descartar la rebel·lió. Segons apunta, ho faria per «protegir i defensar l'ordre jurídic europeu» en relació a les euroordres. En essència, la fiscalia sospita que no s'ha aplicat bé l'euroordre en aquest cas.

La fiscalia seguiria així els passos del jutge del Suprem Pablo Llarena, que ja ha anunciat que es planteja portar el cas davant la justícia europea. Si finalment ho fa i es comença a tramitar el que s'anomena una qüestió prejudicial, això paralitzaria l'euoordre i, per tant, també l'eventual extradició de Puigdemont. En el comunicat, el ministeri públic remarca que la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein afecta «exclusivament a la mesura cautelar», és a dir, al fet de si el deixa en llibertat o no mentre es tramita l'euroordre. Sempre segons la fiscalia, però, no és una «mesura definitiva» ja que el tribunal encara no s'ha pronunciat sobre el fons de la qüestió: si entrega Puigdemont i per quins delictes.

A més, anuncia que es planteja emprendre accions per tal que el TJUE dictamini si s'ha aplicat bé el dret europeu en el cas que afecta Puigdemont. Ho fa després que el jutge alemany l'hagi deixat lliure sota fiança el president destituït mentre tramita l'extradició i hagi descartat entregar-lo a Espanya per rebel·lió.