Quina diferència de criteri de la justícia alemanya respecte de l'espanyola permet que Carles Puigdemont no sigui extradit per rebel·lió?

Quan hi ha una petició d'extradició d'una persona que ha de ser jutjada penalment, l'estat que l'ha d'extradir no entra en el fons del cas, o sigui, no fa un judici per saber si la persona reclamada ha delinquit i ha de ser condemnada o no ha delinquint i no ha de ser condemnada. El que fa l'estat que ha d'extradir és comprovar si el delicte pel qual es reclama, també existeix en el seu país, i si les penes que s'apliquen són similars. En el present cas, la justícia alemanya ha tingut clar que el seu delicte d'alta traïció, equiparable al de rebel·lió del codi penal espanyol, ha d'incloure violència exercida de forma directa o bé que hagin ordenat l'esmentada violència. De la documentació que s'ha enviat a Alemanya, la justícia d'allà no ha pogut concloure que en el present cas hi hagi hagut violència. O sigui, que per part del president Puigdemont no hi va haver cap acte violent, ni va ordenar cap acte violent, pel qual pugui ser jutjat. En canvi, la justícia espanyola interpreta com a violència la crida que es va fer des del Govern, de participació el dia 1 d'octubre. El concepte de violència és molt diferent entre les dues justícies.

Què és el que pot passar a partir d'ara amb Puigdemont?

L'extradició es va demanar pels dos delictes que consten en la interlocutòria de processament del president Puigdemont, que són la rebel·lió i la malversació de fons públics. En primer lloc s'ha analitzat el delicte més greu, que és el de rebel·lió, i s´ha vist que no encaixa en el codi penal alemany. Ara els toca revisar un delicte que és menys greu, però també important, com és la malversació i si aquesta és equiparable al delicte de corrupció del codi penal alemany. Si el relat que explica la interlocutòria sobre l´acusació de malversació és equiparable a la corrupció alemanya i té una pena similar, es podria acordar l'extradició del president Puigdemont i només podria ser jutjat pel delicte de malversació, mai per rebel·lió.

I amb la resta d'acusats de rebel·lió?

La resta d'acusats seran jutjats per rebel·lió, segons la interpretació que es fa en el Codi Penal espanyol. La decisió de la justícia alemanya no vincula els tribunals espanyols, a l'hora d´interpretar el Codi Penal espanyol. Només vincularia un ordenament jurídic superior a l´espanyol, com és el Tribunal d´Estrasburg, que sí que ho pot interpretar diferent de la interpretació que es doni per part de la justícia espanyola. Per tant, a hores d´ara, ens podríem trobar en un judici on el president Puigdemont sigui jutjat per malversació de diners (si donen l´extradició), i que el vicepresident Junqueras i altres consellers i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart siguin jutjats per rebel·lió.

Quines accions podria emprendre la fiscalia i els tribunals espanyols a partir d'ara respecte de Puigdemont?

L´ordre de petició d´extradició està vigent per tot Europa, de tal manera que si el president Puigdemont no fos extradit per la justícia alemanya i tornés a Bèlgica, allà s´hauria de tornar a activar un nou procediment d´extradició, per decidir si la justícia belga accepta la petició espanyola d´extradició. I així, a cada país que visiti. Per altra banda, si no s´acceptés cap extradició de cap país, la justícia espanyola igualment faria detenir el president Puigdemont si tornés lliurement a Espanya, i podria ser jutjat pels delictes de rebel·lió i malversació, encara que altres països haguessin denegat l´extradició.