El nen de 8 anys Gabriel Cruz va patir una mort violenta a la bar-riada de Las Hortichuelas, a Níjar, «una o dues hores després de dinar», segons l'informe ampliatori de l'autòpsia que ja té en el seu poder el jutge d'instrucció número 5 d'Almeria, Rafael Soriano.

L'autòpsia recull que les mostres del contingut estomacal remeses a l'Institut Nacional de Toxicologia, amb seu a Sevilla, revelen una mort en les primeres hores del presumpte segrest a mans d'Ana Julia Quezada, l'exparella del pare del nen, que el va portar a la finca familiar de Rodalquilar, situada a uns cinc quilòmetres de la casa de l'àvia paterna. L'informe preliminar va datar el decés el mateix dia de la seva desaparició, el 27 de febrer, i va apuntar l'asfíxia com a causa de la mort.

En el seu acte d'ingrés a la presó, el magistrat Rafael Soriano sosté que «resulta presumptament inqüestionable la participació» de Quezada en la mort del menor i assegura que del seu comportament «s'infereix una malvada voluntat dirigida especialment a assegurar la comissió del crim».