Els Mossos d'Esquadra tenien un codi, Clau 21, que utilitzaven en les seves comunicacions per l'emissora corporativa per passar a un canal alternatiu de comunicació mitjançant telèfons mòbils, on els agents reportaven informacions o incidències que no havien de transmetre pel canal de ràdio oficial.

Així ho relata la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela en l'ordre de processament de l'excúpula de la policia autonòmica. En l'ordre, la magistrada afirma que del contingut de les comunicacions dels Mossos durant l'1-O i els dies previs es desprèn la falta de col·laboració amb altres cossos policials, ja que s'hi ordena als agents autonòmics «que no actuïn, que no facin res, que es mantinguin al marge, que no intervinguin, i que només observin i informin i se situïn en posició segura». També es desprèn que feien servir «un codi propi denominat Clau 21» que consistia en la utilització d'un canal alternatiu. Així, cada dotació tenia un número de contacte al qual trucar quan sentien aquest codi, en el qual comunicaven «informacions o incidències que no havien de transmetre per l'emissora corporativa». Feien servir telèfons mòbils particulars i també corporatius, així com WhatsApp.

La jutge també constata les vigilàncies de què van ser objecte policies i guàrdies civils, fins i tot els que anaven de paisà, diu: «Es va arribar a ordenar a totes les patrulles que cessessin els seus comunicats per donar prioritat a la transmissió d'informació sobre els moviments dels altres cossos».