Un testimoni protegit ha revelat que els Mossos d'Esquadra tenien ordre d'informar dels moviments de la Guàrdia Civil i de la Policia per impedir el referèndum de l'1-O a Catalunya i s'ha referit a la seva actitud «de total passivitat» fins i tot quan els guàrdies civils eren agredits.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha incorporat aquest testimoni protegit identificat amb la clau 1-O en l'ordre en què ha processat l'excúpula dels Mossos pel 20-S i l'1-O. En l'acte, la jutge inclou aquest testimoni que procedeix de la investigació oberta al jutjat d'instrucció número 4 de Lleida sobre el que va passar l'1-O. La jutge no aporta dades sobre el testimoni, si bé diverses fonts han subratllat durant la investigació que hi ha hagut mossos que han col·laborat com a testimonis protegits en les indagacions dels jutges i de la Guàrdia Civil. En aquest cas, va informar d'una ordre genèrica donada a tots els equips de la policia autonòmica per informar dels moviments que s'observessin de les forces de seguretat espanyoles.

En el relat dels fets de l'acte, Lamela constata que «no es tractava simplement d'informar de l'actuació dels agents, sinó d'una autèntica vigilància, seguint els seus desplaçaments».