El Govern alemany va insistir ahir que el cas de Carles Puigdemont està exclusivament en mans de la Justícia i va estimar que la decisió de l'Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de descartar l'extradició per rebel·lió no afecta les relacions amb Espanya. Mentrestant, des de l'oposició Die Linke va qualificar la resolució judicial de triomf de l'estat de dret i de «bufetada» als governs d'Angela Merkel i Mariano Rajoy.

«No hi ha res nou que es pugui dir sobre el tema, es tracta d'un cas que està en mans de la Justícia i que no afecta les relacions entre els dos governs», va dir en roda de premsa la viceportaveu de l'Executiu alemany, Ulrike Demmer. També va insistir que el Govern de Merkel segueix convençut que el conflicte català ha de resoldre's d'acord amb les lleis espanyoles. El portaveu d'Exteriors, Rainer Breul, va assenyalar que es tracta d'un cas de cooperació entre els òrgans de Justícia dels dos països i en el qual els dos governs estan el marge. «No veig que el cas representi una càrrega, els tribunals confien els uns en els altres i cooperen entre ells i això és una cosa que no ha de ser flanquejada per contactes polítics», va afegir. Breul va confiar que els diputats del Parlament siguin capaços de designar aviat un nou Govern autonòmic dins de la Constitució que pugui trobar una solució al conflicte al costat del govern espa-nyol. De part del ministeri de Justícia, el portaveu Maximilian Kall va rebutjar la necessitat d'una reforma de l'ordre europea de detenció i entrega que elimini el principi de doble incriminació perquè hi hagi més automatisme. «L'eina de l'ordre de detenció europea ha funcionat, és dret europeu, només es podria canviar en l'àmbit de les institucions europees i no hi ha motiu per intentar canviar-la», va manifestar Kall.

Des de l'oposició, el portaveu de política europea del grup parlamentari de Die Linke, Andrej Hunko, va manifestar en un comunicat que «la decisió de l'Audiència Territorial és un triomf de l'estat de dret i una bufetada per a Madrid i Berlín».

Els principals mitjans alemanys, de la seva banda, van interpretar la decisió com un revés per a la justícia espanyola. L'edició digital del setmanari Der Spiegel va obrir la seva portada amb el titular «Schleswig derrota Espanya», en què assenyala que els jutges alemanys han «desbaratat l'argumentació dels seus col·legues espanyols».