L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà davant els mitjans de comunicació a les 12.00 hores d'aquest dissabte a Berlín, segons ha confirmat un portaveu de l'ANC a l'agència de notícies alemanya DPA. La compareixença tindrà lloc a la Skalitzer Strasse.

L'entorn de Puigdemont havia anunciat aquest divendres que Puigdemont compareixeria només sortir de la presó de Neumünster, que va abandonar ahir després de 12 dies a la presó, però fonts de JxCat van explicar que "per qüestions legals" es traslladaria a la capital federal alemanya.

Puigdemont reclama la negociació i la sortida dels polítics presos

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (JxCat) va reclamar ahir al Govern central que s'assegui a negociar i s'oblidi d'afrontar la situació a través del Codi Penal. «Estem davant d'un cas polític que reclama que el Govern s'assegui en una taula de negociació i comenci a parlar amb els líders polítics catalans que han estat elegits per fer-ho», va dir en unes declaracions en sortir de la presó alemanya de Neumünster després d'abonar 75.000 euros de fiança aportats per la caixa de solidaritat amb els presos de l'ANC i Òmnium.

Puigdemont, que va insistir a demanar l'alliberament immediat dels dirigents empresonats, va dir als independentistes que «continuem més forts que mai, més decidits que mai, seguint la nostra via, la via catalana, la via no violenta». «És una vergonya per a Europa que existeixin presos polítics», va afirmar Puigdemont davant desenes de càmeres ubicades davant del centre penitenciari, i va assegurar que la seva lluita no és un assumpte «intern» ni un conflicte espanyol, sinó que concerneix «tots els ciutadans europeus». Enfundat en un vestit fosc i visiblement relaxat, Puigdemont va agrair, en alemany, la «solidaritat» rebuda en els dies que va ser a la presó, on va ingressar en ser detingut el 25 de març poc després d'entrar a Alemanya per la frontera amb Dinamarca. A continuació va fer una declaració íntegrament en anglès, que va començar expressant de nou la seva gratitud pel tracte rebut a Neumünster, destacant la «professionalitat» i «respecte» dels funcionaris i també «l'ajuda» rebuda pels altres interns. Va esmentar també les nombroses cartes de solidaritat que diu haver rebut de països de tot el món, des d'europeus al Brasil o Japó, per incidir després en el missatge polític, encara que sense esmentar en cap moment la paraula independència.

Puigdemont va reclamar «més poder per a les regions» i va apuntar que «ha arribat el moment del diàleg», cosa que «nosaltres reclamem des de fa anys», per rebre només «respostes repressives i violentes».

Hi havia gran expectació mediàtica per la reaparició de Puigdemont, que finalment va sortir de la presó a les 13.52, acompanyat del seu advocat alemany, i entre crits de «Visca Catalunya» -principalment de catalans, però també d'alguns veïns de la ciutat- concentrats davant la presó, alguns d'ells amb estelades. Inicialment s'havia convocat una conferència de premsa en un pavelló de Neumünster a la tarda, però fonts de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont van informar de la seva cancel·lació perquè, «per motius legals», Puigdemont s'havia hagut de traslladar a Berlín, on atendrà els mitjans previsiblement avui al matí.