Dues persones van morir i desenes van resultar ferides ahir a la tarda en un atropellament múltiple al nucli antic de la ciutat alemanya de Münster, segons va confirmar el ministeri de l'Interior alemany. El conductor va envestir vianants i clients del restaurant Kiepenkerl, un lloc popular entre els locals i turistes al centre de la ciutat de 310.000 habitants de l'estat del Rin del Nord-Westfàlia. El conductor, que es va suïcidar, és un ciutadà alemany amb antecedents psiquiàtrics, per la qual cosa les autoritats han descartat el mòbil terrorista, segons va informar el diari Süddeutschen Zeitung.

«No hi ha proves d'antecedents terroristes. El presumpte autor és un alemany identificat com a Jens R., nascut el 1969 i amb antecedents psiquiàtrics el 2014 i el 2016», segons va informar el diari.

El ministeri no va donar xifres de ferits però els mitjans alemanys, citant fonts policials i de bombers, van estimar que unes 30 persones van resultar afectades, entre elles sis en estat crític.

Precisament, es va donar la circumstància que a la ciutat era prevista una manifestació de protesta a favor de la població kurda, i això va motivar que bona part del desplegament dedicat a observar els manifestants es personés ràpidament al lloc on havien tingut lloc els fets.

Un any després d'Estocolm

Aquest incident passa un any després de l'atac d'un camió a Estocolm que va provocar cinc morts, i evoca els records de l'atemptat del desembre del 2016 a Berlín, en què 12 persones van perdre la vida, atropellades per un camió, o també els de Catalunya, a Barcelona i Cambrils, a l'agost, on van morir 15 persones.

Les reaccions de condol no es van fer esperar. «Estic commocionat per les notícies de Münster», va lamentar Andrea Nahles, líder parlamentària del Partit Socialdemòcrata, soci de la coalició governant amb Angela Merkel. «Els meus pensaments són amb les víctimes i els seus familiars», va afegir. «Espero que les nostres autoritats puguin aclarir ràpidament els antecedents d'aquest incident i desitjo a les forces locals molta força per la seva feina».

«Notícies horribles des de Münster», va lamentar també la portaveu del Govern alemany, Ulrike Demmer a Twitter, mentre que la ministra de Justícia, Katarina Barley, va agrair la tasca dels serveis d'emergència i va demanar fer tot el possible per descobrir què va provocar l'incident.

Münster és una de les ciutats universitàries més importants d'Alemanya, amb més de 50.000 estudiants, i té un pintoresc centre de la ciutat amb nombrosos bars, restaurants i institucions culturals.

Des d'Espanya també van arribar ràpidament les mostres de suport. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va traslladar la solidaritat i suport al Govern i el poble alemanys i a les famílies de les víctimes, i va insistir en el compromís del Govern espanyol en la lluita contra el terrorisme a Europa.

També l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar la seva solidaritat amb Alemanya. «Estic profundament afectat pel greu incident a Münster. Tota la meva simpatia i solidaritat amb els ciutadans alemanys», va afirmar.