Agents de la policia espanyola han detingut aquest dimecres l'exbanquer i enginyer informàtic Hervé Falciani per extradir-lo a Suïssa, segons ha pogut confirmar a l'ACN el cos de seguretat estatal. Falciani portava vivint a Espanya des del 2012 i aquesta detenció podria ser una mesura de pressió pel cas de Marta Rovira, que viu a Suïssa.

A Falciani se li atribueix la difusió de l'anomenada 'llista Falciani'. Aquest llistat contenia més de 130.000 noms de clients del banc suís HSBC per al qual treballava, i el va difondre sota la sospita que alguns fossin evasors fiscals. Agents de la Comissaria General de Policia Judicial de la Policia Nacional l'han detingut en virtut de l'ordre de detenció i entrega d'extradició a les autoritats suïsses.

La policia espanyola ha explicat que sobre Falciani pesava des del 19 de març una ordre internacional de detenció per extradir-lo dictada per les autoritats suïsses per al compliment d'una sentència en ferm de cinc anys de presó. La justícia suïssa el va condemnat per revelació de secret bancari. La detenció s'ha produït aquesta tarda quan Hervé Falciani es dirigia a pronunciar una conferència en un centre universitari de Madrid.

Cal recordar que Falciani va filtrar documentació de quan treballava al HSBC Private Bank Suisse que posava de manifest el nom de 130.000 clients de l'entitat, alguns dels quals haurien pogut cometre delictes d'evasió fiscal. De fet, aquesta informació va motivar actuacions judicials a diversos països, entre els quals Espanya. Dels 130.000 clients, 659 eren titulars espanyols de comptes a aquest banc amb prop de 6.000 milions d'euros dipositats a Suïssa.

El juny del 2013 la Fiscalia Anticorrupció va endegar un procés pel qual la justícia espanyola va investigar 40 persones o grups familiars el denominador comú dels quals és que figuraven a la llista filtrada per Falciani, que haurien comès delictes contra la Hisenda Pública l'any 2008.

A banda, el juny del 2016 la Guàrdia Civil entrava a la seu central del Banc Santander per recollir informació sobre el presumpte cas de blanqueig de diners de l'entitat HSBC. Els agents buscaven detalls sobre determinats comptes corrents en el marc de la investigació sobre la llista Falciani.