Nou dels 15 membres del Consell de Seguretat de l'ONU van sol·licitar una reunió urgent d'aquest fòrum per avaluar l'atac químic que denuncien els rebels, els Estats Units i alguns dels seus aliats a la ciutat siriana de Duma. La reunió, d'urgència, té lloc avui.

«El Regne Unit, França, els EUA, Polònia, Holanda, Suècia, Kuwait, Perú i Costa d'Ivori han convocat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU per debatre les informacions d'un atac amb armes químiques a Síria», va explicar la missió britànica davant l'ONU a través del seu compte a Twitter.

El grup armat rebel Jaish Al-Islam va denunciar un bombardeig de les forces governamentals amb barrils explosius carregats de productes químics que, segons aquesta font, ha ferit més de 500 civils, mentre que l'organització dels Cascos Blancs, cos de rescat actiu a les zones sota control rebel, sosté que almenys 70 persones han mort en l'atac.

L'Observatori Sirià per als Drets Humans va informar ahir d'11 casos d'ofegament a la ciutat, cinc d'ells menors d'edat, després atacs de l'aviació siriana, però no va donar més dades sobre l'element químic utilitzat. L'Observatori és una organització amb seu a Londres, però amb una xarxa d'informadors en territori sirià.

No obstant això, el Centre per a la Reconciliació a Síria, promogut per Rússia, va negar aquestes informacions i va oferir-se a enviar a especialistes per desmentir l'atac químic. També el Govern sirià va expressar el seu rebuig a aquestes denúncies.

L'agència oficial siriana, SANA, va negar qualsevol responsabilitat de les forces sirianes i va assegurar que «les denúncies de l'ús de substàncies químiques a Duma són un intent clar d'impedir el progrés de l'Exèrcit», que ahir va començar una ofensiva contra els rebels en aquesta zona.

«Famílies senceres que es protegien en refugis han estat gasejades fins a la mort a Duma, a Guta Oriental, amagades en cellers, sufocades pel gas verinós», va assegurar l'ONG Cascos Blancs en un missatge per Twitter en què va assegurar que les tasques de rescat estaven en marxa.

El relat de SANA

El relat dels fets d'aquesta ONG contrasta amb el de SANA. Segons «una font oficial» citada per aquesta agència governamental, «els terroristes de (la facció rebel) Exèrcit de l'Islam (Jaish Al-Islam) a Duma han patit un col·lapse i estan en retirada davant els atacs de l'Exèrcit Àrab Sirià en el seu últim bastió a la ciutat de Duma, als afores orientals de Damasc».

Aquesta font va afegir que «el braç mediàtic de l'organització terrorista Exèrcit de l'Islam està preparada per inventar-se l'ús d'armes químiques per acusar l'Exèrcit Àrab Sirià, en un intent clar i fallit d'obstruir el progrés de l'Exèrcit» en aquesta zona.

Les forces del règim sirià van començar ahir un atac terrestre amb suport de foc d'artilleria i desenes d'incursions aèries que ha causat la mort d'almenys 82 persones, 42 elles mortes ahir i, la resta, divendres.

L'ofensiva de l'Exèrcit sirià es va produir després del fracàs de les negociacions entre els rebels i Rússia, aliada del règim sirià, per la capitulació d'aquesta ciutat estratègica.

El coordinador general de la Comissió Suprema per a les Negociacions, la principal aliança opositora, Nasser Al-Hariri, va condemnar l'atac en un missatge publicat al seu compte de Twitter en què va subratllar que aquesta acció és una ofensa contra la llei internacional i les línies vermelles.