El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, considera que és "una pèrdua de temps" el nou intent per investir Jordi Sànchez com a president de la Generalitat. Considera que per la seva situació judicial "no està en condicions de desenvolupar amb plenitud aquest càrrec", ja que ha de dedicar un temps important a la seva defensa per poder sortir de la presó. Pel que fa a Puigdemont, Illa diu que "tampoc reuneix el requisits" perquè "ha marxat de Catalunya i no ha volgut fer front a les seves responsabilitats". Ha fet aquestes declaracions després de l'homenatge del PSC a Carme Chacón, quan es commemora un any de la seva sobtada mort. En un acte que ha comptat amb la presència de familiars, companys i amics, s'ha posat el nom de la diputada i exministra socialista a la sala de premsa de la nova seu del partit i s'ha reivindicat, tal com ha recordat la seva mare, l'advocada Esther Piqueras, el seu llegat per al "progrés social" i "l'entesa entre Catalunya i Espanya".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que la tasca de Chacón va traspassar les fronteres de la política. "Molta gent es va sentir més sola, més orfe amb la pèrdua de la Carme", ha assenyalat. "Catalunya i Espanya, PSC i PSOE estaríem millor amb ella. I és veritat", ha afegit citant unes declaracions d'aquest dilluns de l'exsecretari d'organització del PSC i diputat al Congrés, José Zaragoza.

En la posterior atenció als mitjans per valorar l'actualitat política, Illa ha apuntat que hores d'ara "no hi ha majoria social a favor de la independència però sí majoria de diputats independentistes al Parlament". "Això els obliga (als partits independentistes) a formar Govern, però sempre amb el respecte al marc legal vigent i amb una persona que es pugui dedicar amb plenitud de funcions", ha apuntat el secretari d'Organització dels socialistes catalans. "I no és el cas de Sànchez ni de Puigdemont", ha asseverat.

Pel que fa a la interlocutòria del jutge alemany que descarta l'extradició de Carles Puigdemont a l'estat espanyol per un delicte de rebel·lió, Salvador Illa ha dit que, primer de tot, "respectem i acatem totes les decisions judicials" i ha recordat que els socialistes sempre han considerat "desproporcionada" la presó preventiva dels consellers cessats, el 'Jordis' i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Ara bé, ha volgut puntualitzar dos aspectes de la interlocutòria. "Estipula que hi hagut violència però no en grau suficient, però també que Puigdemont té una responsabilitat en aquesta violència", ha raonat. A més, destaca que en l'escrit es determina que "A Espanya no es persegueix ningú per les seves idees polítiques", motiu pel qual considera que no es pot dir que hi ha "presos polítics". "Convé valorar aquesta decisió en la seva integritat", ha recomanat el dirigent socialista.

Record a Carme Chacón

Fa tot just un any, el 9 d'abril de 2018, Carme Chacón moria de manera sobtada al seu domicili a Madrid. Tenia 46 anys i patia una cardiopatia congènita. "Molta gent es va sentir més sola, més orfe amb la pèrdua de la Carme", ha assenyalat Miquel Iceta, qui ha apuntat que "com els grans dirigents", el llegat de la política "transcendeix les fronteres el partit". El líder socialista ha refermat el compromís dels militants i afiliats de la formació a seguir treballant "per allò que volia la Carme" a la recerca i consolidació "d'una societat més lliure i justa, com ella volia".

Durant 16 anys en la primera línia política, Carme Chacón va arribar a ser vicepresidenta primera del Congrés, ministra d'Habitatge i ministra de Defensa sota el govern de Rodríguez Zapatero. De fet, va fer història per ser la primera dona en assumir aquest càrrec, responsabilitat que va començar a exercir quan estava en un avançat estat de gestació.

En clau interna de partit, per només 22 vots, Chacón es va quedar a les portes d'esdevenir secretària general del PSOE, quan va perdre en el 38è congrés del partit, celebrat el febrer del 2012, davant Alfredo Pérez Rubalcaba. A més, va ser candidata a presidenta de la Generalitat encapçalant la llista del PSC. Al Congrés Extraordinari del PSOE -celebrat els dies 26 i 27 de juliol del 2014-, va ser triada Secretària de Relacions Internacionals del PSOE fins al 2016 on va presentar la seva dimissió. Divorciada i amb un fill, fins al moment de la seva defunció, l'exministra treballava com a advocada al bufet d'advocats Ramón y Cajal de Madrid.

La mare de Chacón, Esther Piqueras, ha admès que aquest any sense ella "ha estat molt difícil". Una pèrdua que ha estat compensada, però, amb les nombroses mostres d'afecte rebudes i pel fet de descobrir el llegat que va deixar. "Un orgull que sentim la seva família per l'empremta inesborrable que va deixar, per on va passar i en la política del país", ha assenyalat.

A banda de batejar la sala de premsa del Casal Socialista Joan Raventós amb el nom de Carme Chacón Piqueras, el PSC prepara un llibre que recopilarà alguns dels escrits i intervencions més destacades de la dirigent socialista, amb abundant material gràfic de cadascuna de les etapes de la seva carrera política. També s'estudia la creació d'unes beques que portin el seu nom. A més, La federació del Baix Llobregat posarà el nom de Carme Chacón a l'escola de formació d'estiu i l'agrupació d'Esplugues de Llobregat, localitat d'on era la política, també el farà servir per a la seva seu.

Els homenatges no es quedaran aquí. Aquest dimarts 10 d'abril, el Congrés de Diputats lloarà la figura de Chacón en un acte que tindrà lloc a la sala Ernest Lluch i que comptarà amb la presència de la presidenta de la cambra, Ana Pastor. També s'espera les intervencions del secretari general del PSOE, Pedro Sànchez, de la portaveu, Margarita Robles, i de l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, entre d'altres.