L'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva finalment es va entregar ahir a la Policia Federal després de sortir a peu de la seu del sindicat metal·lúrgic ABC a São Bernardo do Campo, als afores de Sao Paulo, on estava envoltat per simpatitzants que en un primer intent no el van deixar sortir. L'exmandatari va ser traslladat a una sala reservada de la seu de la Policia Federal a Curitiba. Amb la seva entrega es fa el primer pas perquè finalment es compleixi l'ordre d'entrada a la presó establerta en la condemna en ferm a 12 anys de presó per delictes de corrupció.

Els advocats de Lula van pactar l'entrega després d'una missa a São Bernardo do Campo, a Sao Paulo, en homenatge a l'exprimera dama Marisa Letícia, difunta esposa de Lula. A l'acte, Lula va tornar a defensar la seva innocència i va reiterar la intenció de ser candidat en les propers eleccions presidencials.

L'entrada a la presó de Lula era inevitable des de dimecres, quan el Tribunal Suprem Federal va rebutjar, per sis vots contra cinc, un primer habeas corpus amb què Lula pretenia eludir l'empresonament, al·legant que havia de romandre en llibertat fins que esgotés tots els recursos possibles. El TSF va rebutjar dissabte l'últim recurs de la defensa per evitar la imminent entrada a la presó.

Al principi el cotxe de Lula va tornar a la seu sindical perquè els concentrats impedien la sortida de l'expresident, acompanyat pel seu advocat, Cristiano Zanin, Paulo Okamotto, el director administratiu del sindicat metal·lúrgic ABC, Moisés Selerges, i un escorta de l'expresident.