10 de abril de 2018
10.04.2018
40 Años
40 Años

TEMPS | Alerta per xàfecs al Prepirineu i el Pirineu

Els rius i rieres poden baixar plens a partir d'aquest vespre i s'ha activat el pla INUNCAT

10.04.2018 | 20:05
Previsió d´aiguats al Pirineu i Prepirineu.

Les rieres i rius del Prepirineu i el Pirineu baixaran més plens a partir d'aquest vespre per un episodi de pluja intensa i protecció Civil de la Generalitat ha activat en Alerta el pla d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT. A més, el servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu fort onatge a tota la costa que a partir de la matinada pot donar inundacions a la primera línia del front marítim.

Les zones afectades per l'acumulació de pluja son les comarques del Pirineu i Prepirineu, principalment al vessant sud, a la Selva i al Vallès Oriental. Segons l'SMC es preveu un fenomen d'intensitat i acumulació de pluja a partir d'aquesta tarda i fins dimecres al migdia amb possibilitat de superar els 20 l/m 2 en 30 minuts d'intensitat i els 100 l/m2 en 24 hores d'acumulació de pluja i de fort onatge de component sud a tot el litoral amb possibilitat de superar els 2,5 m i puntualment els 4 m a la zona de la costa central de Barcelona i de Girona.

Pel què fa a la intensitat de la pluja, l'episodi s'inicia aquest vespre per les comarques del sud i s'estén per tot el Litoral, Prelitoral i comarques de l'Interior. Les comarques del Litoral i Prelitoral central tenen més probabilitat d'afectació durant la matinada i les del quadrant nord-est durant el matí de demà. S'espera que les incidències siguin més probables a primera hora de demà al matí coincidint el període de més probabilitat de tempestes fortes i l'acumulació d'aigua amb l'activitat i mobilitat d'un dia laborable.

Episodi de fort onatge


La propera matinada i fins dimecres al migdia tot el litoral català es veurà afectat pel fort onatge degut al vent de component entre sud i sud-est i per tant perpendicular a la costa. Aquesta nit i matinada les onades podran superar és el de 2,5 metres (maregassa). Demà al matí i fins al migdia les onades podran ser superior als 4 metres (mar brava) al litoral de l'Alt Empordà, Baix Empordà, La Selva, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat. A partir de la tarda el llindar es torna a situar en els 2,5 m i progressivament l'onatge anirà reduint la seva afectació a la part nord fins al dijous al matí.

Els xàfecs aniran acompanyats de fort vent


Els xàfecs previstos poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra i fortes ratxes de vent, sobretot al litoral i per això Protecció Civil ha emès també una Prealerta del Pla d'emergències VENTCAT que afecta les comarques afectades per l'avís de pluja. El vent ja és actiu des del migdia a la zona del Pirineu i s'anirà estenent al terç est de Catalunya fins demà al migdia. Demà a la tarda afectarà a la zona de Terres de l'Ebre. Els llindars que es poden superar son 72 km/h al litoral i prelitoral de Catalunya, Girona i Catalunya Central, 90 km/h a la zona del Pirineu i pre-Pirineu i 125 km/h Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18