El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha relacionat aquest dimarts els escorcolls i detencions ordenats per l'Audiència Nacional contra almenys dos considerats líders dels Comitès de Defensa de la República (CDR) a Barcelona amb el caràcter "violent" d'aquesta estructura horitzontal i sense jerarquia que, segons ha subratllat, són "semblants als comitès de defensa cubans".

En una entrevista a 'El Programa de AR' de Telecinco, recollida per Europa Press, el ministre ha assenyalat que a primera hora d'aquest dimarts tenia notícia d'una sola detenció.

Fonts policials precisen a Europa Press que es tracta d'una dona arrestada a Viladecans (Barcelona) a la qual la Guàrdia Civil atribueix un paper de "ideòloga" de les accions de sabotatge: entre altres accions, va enviar un àudio cridant a la mobilització.

L'operatiu, coordinat pel Jutjat Central 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que imputa els delictes de terrorisme i rebel·lió, està dirigit almenys contra una altra persona més membre dels CDR, en concret un home d'Esplugues de Llobregat (Barcelona) que presumptament va coordinar la campanya de sabotatges contra els peatges de l'AP-7 en l'operació retorn de la Setmana Santa.

Nega inactivitat contra els CDR

El ministre no ha donat detalls sobre les detencions per ser una operació oberta, més enllà de confirmar-ne la primera.

Ha subratllat que l'estructura dels CDR són "poc horitzontals" encara que tant la Fiscalia com la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra han posat el focus en aquests comitès, per aquest motiu, ha dit, s'estiguin practicant també escorcolls a domicilis.

"Per la seva estructura", ha defensat Zoido sobre aquests més de 300 CDR repartits per Catalunya, "tenen més facilitats per penetrar en el teixit sobretot de gent jove i a diverses localitats".

"En els darrers dies hi havia comentaris d'inactivitat; no es tractava de detenir un qualsevol sinó el que volíem era precisament investigar, saber com estaven organitzats", ha comentat el titular de l'Interior.

Zoido ha explicat que aquesta investigació "ha portat que la Guàrdia Civil, després de moltes investigacions, de la mateixa manera que la Policia Nacional i els Mossos, hagin sol·licitat del jutjat i de la Fiscalia l'autorització per dur a terme aquestes detencions".

Tot seguit ha insistit que, a primera hora d'aquest dimarts, només tenia confirmació de la detinguda a Viladecans.

El ministre ha recordat que, segons els informes policials, els CDR van començar a actuar amb "accions violentes abans i durant el referèndum de l'1-O", per aquest motiu s'anomenaven comitès de defensa del referèndum i ara de la república.