La preocupació per les pensions va continuar augmentant el març i, després de duplicar el registre de febrer, ha passat a ser el cinquè problema del país segons els espanyols i el tercer que més afecta personalment els ciutadans, segons es recull en l'últim Baròmetre d'Opinió realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), presentat ahir.

L'enquesta es basa en 2.466 entrevistes fetes en 256 municipis de 29 províncies en els primers 13 dies de març, unes dates en què a Catalunya es parlava de la investidura de Jordi Sànchez, que no va poder celebrar-se en denegar el Suprem la seva sortida de la presó, i en què es gestaven les mobilitzacions del Dia de la Dona. En aquell període, se seguia la desaparició del nen Gabriel, un cas que va acabar el dia 11 amb la detenció de la parella del seu pare i la troballa del cos. Davant els entrevistadors del CIS, els enquestats van tornar a situar l'atur com el primer problema nacional, i així apareix en el 65,9% dels qüestionaris. Es tracta d'un percentatge similar al dels mesos anteriors, que ja havia baixat del 70% al setembre del 2017.

En el darrer baròmetre del CIS, l'opció favorita dels espanyols sobre el model autonòmic segueix sent deixar-lo com està ara, amb el 38,1% dels suports. Els partidaris de permetre que les comunitats autònomes puguin decidir convertir-se en un estat independent representen el 7,7% dels enquestats, la qual cosa suposa 2 punts menys que el mes anterior i la cota més baixa des del 2012, quan es va introduir la qüestió.