El ple del Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit ahir el recurs en el qual l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i l'exsecretària primera de la mesa Anna Simó (ERC) -ambdues processades en la causa del procés sobiranista- qüestionen la competència del Tribunal Suprem (TS) per tramitar aquest procediment.

En el seu recurs plantegen que la investigació es retorni al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que, segons les processades -Forcadell per rebel·lió i malversació de fons públics, i Simó per desobediència-, és el competent en els fets pels quals han estat investigades fins ara pel magistrat Pablo Llarena. El tribunal de garanties aprecia que concorre una especial transcendència constitucional perquè afecta el recurs a una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest òrgan.

D'altra banda, segons el que es disposa en l'article 51 de la Llei Orgànica del TC, el ple es dirigeix a la sala penal del Tribunal Suprem perquè li remeti certificació de les actuacions, i insta les parts, a excepció de la recurrent en empara, perquè, si ho estimen oportú, es personin en el procediment. En el seu recurs, presentat el 5 de febrer passat, les exparlamentàries argumenten que el Suprem vulnera l'article 24.2 de la Constitució i el dret a un judici just, previst en l'article 6 de la Convenció Europea dels Drets Humans.

Simó i Forcadell ja van presentar un recurs de súplica davant el TS per considerar que no era competent per instruir la seva causa i que ja va ser desestimat, i ara recorren al TC sol·licitant que retorni la causa al TSJC. La lletrada Olga Arderiu conclou que els tipus penals imputats a les seves clientes «succeeixen íntegrament a Catalunya, sense que cap d'ells hagi tingut lloc en un altre país o a la resta de l'Estat espanyol».